Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Jaunumi » Jaunā PVN piemērošanas kārtība preču importa darījumos
Izdrukāt

Jaunā PVN piemērošanas kārtība preču importa darījumos

11.12.2009
      Ministru kabinets 9. decembrī akceptēja noteikumus Nr. 1359, kas reglamentē atļaujas īpaša PVN režīma piemērošanai preču importa darījumos piešķiršanas, apturēšanas, atjaunošanas un anulēšanas kārtību. 


Saskaņā ar grozījumiem likumā „Par PVN”, kas stājās spēkā ar 2009.gada 1.decembri, ar nodokli apliekama persona importa preču darījumiem (t.i. saņemot preces no trešajām valstīm vai trešajām teritorijām) var piemērot īpašu nodokļu režīmu.  Netiek veikta PVN apmaksa, kas ir aprēķināts muitas deklarācijā.
 Nodoklis par importējamām precēm tiek norādīts attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 52. vai 53. rindā.

 Vienlaikus apliekamai personai ir tiesības aprēķināto nodokli atskaitīt kā priekšnodokli (norāda deklarācijas 61.rindā un PVN 1.pielikumā), ja importējamās preces tika izmantotas ar nodokli apliekamos darījumos.   Īpaša režīma piemērošanai ir nepieciešama VID atļauja.

MK noteikumi Nr.1359 „Noteikumi par atļauju īpašā pievienotās vērtības nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos” ir pieņemti 2009.gada 8.decembrī, stājās spēkā 9.decembrī un tiek piemēroti ar 2009.gada 1.decembri.

Atļauja tiek piešķirta apliekamai personai, ja tā atbilst sekojošiem nosacījumiem:

1)     tā ir reģistrējusi saimniecisko darbību iekšzemē;

2)     tā ir VID  EDS reģistrēts klients;

3)     iesnieguma iesniegšanas dienā tai nav nodokļu parādu par iepriekšējiem taksācijas periodiem vai tā nodokļu parādus samaksā piecu darba dienu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas;

4)     tās darbiniekiem, kam ir paraksta tiesības, nav sodāmības par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā;

5)     tā VID noteiktajā termiņā sniedz informatīvās deklarācijas vai papildu informāciju, kas nepieciešama valsts budžetā maksājamās nodokļa summas vai nodokļa pārmaksas noteikšanai.

Iesniegums tiek iesniegts izmantojot VID EDS un tajā tiek norādīts, kādā formā ar nodokli apliekama persona vēlas saņemt lēmumu par atļaujas piešķiršanu:  pa pastu vai ar EDS.

Lēmumu par atļaujas piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt atļauju VID pieņem:

-piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, ja apliekamajai personai nav nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāda;

-15 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, ja apliekamajai personai ir nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāds.

Atļauja stājas spēkā:   -ar nākamo dienu pēc lēmuma paziņošanas EDS; -ar septīto dienu pēc lēmuma par atļaujas piešķiršanu nodošanas pastā; Lēmumu par atteikumu piešķirt atļauju apliekamajai personai vai tās pilnvarotajai personai nosūta pa pastu.

Valsts ieņēmumu dienests var pieņemt lēmumu par atļaujas darbības apturēšanu, ja:   -apliekamajai personai uz kārtējā mēneša piekto datumu nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāds valsts budžetam ir lielāks par 1000 latiem, - līdz dienai, kad tas ir samaksāts;   -veicot revīziju (auditu), konstatēts, ka apliekamā persona, piemērojot īpašo režīmu, nav uzrādījusi aprēķināto PVN nodokļa summu par šīm precēm atbilstošā taksācijas perioda nodokļa deklarācijā, (līdz dienai, kad ir precizēta atbilstošā nodokļa deklarācija un nomaksāts 10% sods no nenorādītā nodokļa).        Lēmumu par atļaujas darbības apturēšanu nosūta pa pastu tās darbību uzskata par apturētu ar septīto dienu pēc lēmuma nodošanas pastā.          VID ir izstrādājusi veidlapu paraugus: atļaujas piešķiršanas iesniegums un paziņojums par saistību izpildīšanu, atļaujas atjaunošanai.           7 dienu laikā pēc saistību izpildīšanas paziņojuma saņemšanas (nodokļa samaksas un soda sankcijas)  un atbilstošās informācijas pārbaudes, VID pieņem lēmumu par atļaujas atjaunošanu vai atteikumu.

Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par atļaujas anulēšanu, ja:

- pieņemts lēmums par apliekamās personas izslēgšanu no apliekamo personu reģistra;

-apliekamās personas darbinieki, kam ir paraksta tiesības, atļaujas darbības laikā ir sodīti par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā;   -apliekamā persona noteiktajā termiņā nesniedz nodokļa piemērošanu regulējošajos normatīvajos aktos paredzēto informāciju, kas nepieciešama valsts budžetā maksājamās nodokļa summas vai nodokļa pārmaksas noteikšanai;   -apliekamā persona 12 mēnešu laikā pēc atļaujas darbības apturēšanas nav nokārtojusi saistības, kas nepieciešamas, lai atjaunotu atļauju;   -apliekamā persona iesniedz iesniegumu par atļaujas anulēšanu.

      Lēmums par atļaujas darbības anulēšanu tiek nosūtīts pa pastu. Ja apliekama persona ir izslēgta no nodokļa maksātāja reģistra, atļaujas darbība tiek apturēta no reģistra izslēgšanas dienā. Ja atļauja tika anulēta par darbinieku, kuriem ir paraksta tiesības, sodiem vai noteiktajos termiņos informācijas par PVN neiesniegšana, jauna atļauja tiek piešķirta ne ātrāk par 12 mēnešiem pēc iepriekšējās atļaujas anulēšanas.


Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Piektdiena
2024. g. 19. aprīlis
Pr Ot Tr Cr Pt St Sv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

Valūtas kursi

 
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602