Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


PVN pārmaksas novirzīšana kārtējo un nokavēto maksājumu segšanai, kā arī tā atgriešanas kārtība


05.07.2010 | Aija Lisovska

Par pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas, kas ir izveidojusies, sākot ar 2010.gada 1.jūliju, atmaksas kārtību.

Pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa summa, kas izveidojusies, sākot ar 2010.gada 1.jūliju, tiek atmaksāta saskaņā ar likuma „Par PVN” pārejas noteikumu 64. punktu un12.panta 12.2, 12.3, 12.4, 12.5, 12.6, 12.7, 12.8, 12.9, 12.10 un 12.11 daļām.

 

Pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas novirzīšana kārtējo un nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai.

VID pievienotās vērtības nodokļa summu 30 dienu laikā pēc deklarācijas par taksācijas periodu saņemšanas pārbauda, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, akceptē un pārnes uz nākamo taksācijas periodu līdz taksācijas gada beigām, sedzot nākamajos taksācijas periodos valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu.

Ja nodokļu maksātājam ir PVN parāds vai citu nodokļu parādi, tad VID, pirms pārmaksātās nodokļa summas pārcelšanas uz nākamo taksācijas periodu, novirza to kārtējo nodokļu maksājumu un nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai.

Beidzoties taksācijas gadam, VID PVN pārmaksu atmaksā nodokļu maksātāja norādītajā bankas kontā 30 dienu laikā pēc tam, kad saņemta nodokļa deklarācija par pirmstaksācijas gada pēdējo taksācijas periodu. Nodokļu maksātāja iesniegums nav nepieciešams.

 

Pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksa uz norēķinu kontu bankā.

Nodokļu maksātājam ir tiesības saņemt pārmaksāto nodokļa summu, kas izveidojusies taksācijas periodā, aizpildot pieprasījumu deklarācijas veidlapā, ja īstenojas kāds no šādiem nosacījumiem:

 

- ar nodokļa 0% likmi apliekamo darījumu un to darījumu, kuru veikšanas vieta nav iekšzeme, apjoms apliekamajai personai ir vismaz 90% no kopējās ar nodokli apliekamo darījumu vērtības;

 

- pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 1000 latu un apliekamās personas ar nodokļa 0% likmi, 10% likmi apliekamo darījumu vai to darījumu, kuru veikšanas vieta nav iekšzeme, apjoms ir vismaz 20% no kopējās ar nodokli apliekamo darījumu vērtības;

 

- pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 100 latu un ir izveidojusies par pamatlīdzekļiem;

 

- pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 1000 latu un ir izveidojusies par precēm, kas iegādātas, un pakalpojumiem, kas saņemti, lai nodrošinātu darījumus ar kokmateriāliem;

 

- pārmaksātā nodokļa summa pārsniedz 15 000 latu.

 

Pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas, kas ir izveidojusies līdz 2010.gada 30.jūnijam, atmaksas kārtība.

Sākot ar 2010.gada 1.jūliju, pārmaksāto PVN summu, kas izveidojusies līdz 2010.gada 30.jūnijam, atmaksā, pamatojoties uz likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” Pārejas noteikumu 63.punktu.

Likums “Par PVN” neparedz pārmaksātās nodokļa summas, kas izveidojusies par taksācijas periodiem līdz 2010.gada 30.jūnijam, automātisku pārcelšanu uz nākamo taksācijas periodu (bez nodokļu maksātāja pieprasījuma).

Minēto pārmaksāto pievienotās vērtības nodokļa summu apliekamā persona var pieprasīt atmaksāt uz bankas kontu vai lūgt novirzīt kārtējo vai nokavēto nodokļu maksājumu segšanai, iesniedzot pamatotu pieprasījumu.

Nodokļu maksātājs ir tiesīgs pieprasīt pārmaksāto PVN summu, kas izveidojusies par taksācijas periodiem līdz 2010.gada 30.jūnijam, trīs gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa. Noilgušas nodokļu pārmaksas nebūs iespējams novirzīt kārtējo nodokļu vai nokavēto nodokļu maksājumu segšanai, kā arī atmaksāt uz nodokļu maksātāja kontu.

 

Pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksa no VID ar PVN apliekamo personu reģistra izslēgtajiem nodokļu maksātājiem

Persona, kura ir izslēgta no VID ar PVN apliekamo personu reģistra, ir tiesīga iesniegt pieprasījumu pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksai četru mēneša laikā pēc lēmuma par tās izslēgšanu no minētā reģistra pieņemšanas (likuma „Par PVN”12.panta 129.daļa).

Ja persona, kura ir izslēgta no ar PVN apliekamo personu reģistra, nav iesniegusi pieprasījumu pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksai četru mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas par tās izslēgšanu no minētā reģistra, VID pārmaksas summu dzēš (likuma „Par PVN”12.panta 1210.daļa).


Atstāt savu komentāru

mla 01.10.2010 13:44

На 30,06,10 была переплата и сгд поставила эту сумму , как автоматически невозвращаемую. За январь декларация уточнена -переплаты нет, есть маленький долг . Интересно что делать дальше?

asilak 27.07.2010 11:13

А если переплата НДС образовалась до 30 июня 2007.г,то эту сумму уже вернуть нельзя?

Elektra 26.07.2010 01:40

Здравствуйте!
Не очень понятно - пока СГД будет акцептовать, мне будут начисляться nokavejuma nauda? Как сделать, чтоб этого не было?
А что с переплатой до 30/06/10? Если у меня нет ни текущей, ни просроченной задолжности - то мне каждый месяц писать заявление на покрытие месячных зарплатных налогов?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602