Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nodokļa rēķins, priekšnodokļa atskaitīšana un pakalpojuma sniegšanas vieta


13.01.2010 | Natālija Panova

 Publikācijas autore Natālija Panova

 

Līdz 2010.gada 7.janvārim

 

Likuma „Par PVN” 10.panta 1.2 daļā un MK noteikumu Nr.933 206.punktā bija atzīmēts, ka priekšnodokli, kas norādīts nodokļu rēķinā, atskaitīt ir nepieciešams pēc preču vai pakalpojumu un nodokļu rēķinu saņemšanas vai pēc nodokļa iemaksas avansā.

 

1. piemērs

 

Apliekamā persona A jūlijā sniedz pakalpojumus apliekamai personai B un izraksta nodokļu rēķinu 29.jūlijā.

Persona B saņem rēķinu 3.augustā līdz nodokļa deklarācijas iesniegšanas momentam par jūlija mēnesi (līdz 15.augustam).

 

Personai B ir tiesības atskaitīt priekšnodokli par jūlija mēnesi, neskatoties uz to, ka rēķins ir saņemts augusta mēnesī.

Ja persona B saņemtu rēķinu pēc nodokļa deklarācijas iesniegšanas par jūlija mēnesi (17.augustā), tad viņam būtu tiesības atskaitīt priekšnodokli deklarācijā par augusta mēnesi vai vēlākā taksācijas periodā.

  

Ar 2010.gada 7.janvāri

 

Likuma „Par PVN” 10.panta 1.2 daļā un MK noteikumu Nr.933 206.punktā ir veikti grozījumi.

 

Atskaitīt priekšnodokli, kas norādīts nodokļa rēķinā, var pēc preču vai pakalpojumu un nodokļa rēķina saņemšanas, vai nodokļa iemaksas avansā, izņemot tos pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka likuma 4.1 panta 4.daļa.  

Priekšnodokli par šādiem pakalpojumiem var atskaitīt pēc pakalpojuma saņemšanas vai tad, kad par šo pakalpojumu ir iemaksāts avansa maksājums. Tātad, priekšnodokļa atskaitīšana par saņemtajām precēm vai citiem  pakalpojumiem, izņemot iepriekšminētos, notiek tāpat, kā minēts 1.piemērā.

 

Uz piemēra pamata izskatīsim pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka likuma 4.1 panta 4.daļa.  

 

2. piemērs

 

Apliekamā persona A no Latvijas nodarbojas ar saimniecisko darbību un saņem glabāšanas un preču pārkraušanas pakalpojumus no Polijas personas B.

 

 
        Pakalpojuma sniegšanas vieta ir Latvija – pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības bāzēšanās vieta (likuma 4.1 panta 4.daļa).

 

Šajā gadījumā nodokli aprēķina un iemaksā budžetā pakalpojuma saņēmējs (likuma 12.panta 114 daļa), t.i. persona A no Latvijas veic nodokļa reversu un atspoguļo to PVN deklarācijas (55. un 64.rindā).

Pakalpojuma saņēmējs no Latvijas var atskaitīt priekšnodokli pēc doto pakalpojumu saņemšanas vai arī tad, kad pakalpojuma samaksa veikta ar avansa maksājumu (likuma 10.panta 1.2 daļa).

Ja persona B no Polijas ir neapliekamā persona, tad viņam līdz pakalpojuma sniegšanai ir nepieciešams piereģistrēties Polijā kā apliekamai personai.

Šajā gadījumā persona B izrakstīs Latvijas firmai rēķinu bez PVN un atspoguļos ES teritorijā sniegto pakalpojumu summu PVN 2 atskaitē, bet persona A veiks nodokļa reversu.  

 

3.piemērs

  

Apliekamā persona A no Latvijas sniedz preču glabāšanas un kravāšanas pakalpojumus neapliekamai personai B no Polijas, kas nodarbojas ar saimniecisko darbību.

 

Saskaņā ar likuma „Par PVN” 4.1 panta 4.daļu, pakalpojuma sniegšanas vieta ir pakalpojuma saņēmēja vieta t.i. Polija. 

Neapliekamai personai B ir nepieciešams Polijā reģistrēties kā ar nodokli apliekamai personai pirms pakalpojuma sniegšanai.

Apliekamā persona A no Latvijas izraksta nodokļa rēķinu (īpašs režīms) bez PVN likmes, bet persona B no Polijas veic PVN reversu.  

Persona A no Latvijas atspoguļos šī darījuma vērtību PVN 2 atskaitē par preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu ES teritorijā, kurā norādīs darījumu partnera PVN reģistrācijas numuru.

Ja persona B no Polijas nav reģistrējusies kā ar nodokli apliekamā persona, mums nav tiesību uzrādīt to PVN 2 atskaitē un darījumu vērtību, kuri nav veikti iekšējā teritorijā, atspoguļosim deklarācijas  482rindā.

 


Atstāt savu komentāru

Viktorija 19.01.2010 13:56

А если обе фирмы( и в Латвии, и в Польше) налогооблагаемые, то с 7 января 2010 всё остаётся как было, реверс 55 /64 ?

Вопрос:
Литва выставила Латвии счет за ремонт оборудования.
Место оказания услуги, согласно 4,1 - по местонахождению получателя услуги - т.е. в Латвии.
Как будет выглядеть новое заполнение форм по НДС?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602