Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


PVN deklarācija un tās pielikumi – PVN 1 un PVN 2


25.01.2010 | Larisa Miņejeva

Publikācijas autore – Larisa Miņejeva

 

Sīkāk izskatīsim izmaiņas PVN deklarācijas un tās pielikumu PVN 1 un PVN 2 aizpildīšanas kārtībā.

 

482– (jauna) deklarācijas rinda nosaka darījumu vērtību, kuru realizēšanas vieta nav valsts teritorijas iekšiene.

Šajā rindā netiek uzrādīti darījumi, kuri ir atspoguļoti PVN 2 pārskatā „Pārskats par preču piegādēm sniegtajiem pakalpojumiem Eiropas Savienības teritorijā”.

 

Izmainīta sekojošu rindu aizpildīšanas kārtība:

 

50 - No ES dalībvalstīm saņemto preču un pakalpojumu vērtība, apliekama ar 21 %nodokļu likmi.

Ja ir saņemta atlaide, anulēts pirkums vai pakalpojums, samazināta saņemtās preces vai pakalpojuma cena, vai atgriezts avanss, tad preces vai pakalpojuma, vai atgrieztā avansa cenas samazinājuma summu norāda ar mīnus zīmi;

54 -  nodokļa summa, kuru apliekamā persona uzrēķina kā pakalpojuma saņēmējs no ES teritorijā nereģistrētām personām.

Ja ir saņemta atlaide, anulēts pirkums vai pakalpojums, samazināta saņemtās preces vai pakalpojuma cena, vai atgriezts avanss, tad aprēķinātā nodokļa summu norāda ar mīnus zīmi;

55  - nodokļa summa,  kas aprēķināta pēc 21% likmes parpreču iegādi vai pakalpojumu saņemšanu ES teritorijā.

Ja ir saņemta atlaide, anulēts pirkums vai pakalpojums, samazināta saņemtās preces vai pakalpojuma cena, vai atgriezts avanss, tad aprēķinātā nodokļa summu norāda ar mīnus zīmi.

57 - (papildināta) iepriekšējos taksācijas periodos atskaitītā priekšnodokļa samazinājums, kuru budžetā atgriež preču vai pakalpojumu saņēmējs;

61-  priekšnodoklis par importētajām precēm savas saimnieciskās darbībasnodrošināšanai;

62 - (papildināta) 40% no nodokļa summas, ja preces vai pakalpojumi ir saņemti ar prezentācijas mērķi un ir saistīti ar publisku konferenču vadīšanu, pieņemšanu un banketu organizēšanu, kā arī ar priekšmetu izgatavošanu prezentācijai.  
           63  - nodokļa summa, iekļaujama priekšnodoklī, kuru apliekamā persona aprēķina kā ES teritorijā nereģistrētās personas sniegtā pakalpojuma saņēmējs.
         Ja pakalpojumi ir saņemti ar prezentācijas mērķi, tad šajā rindā norāda 40% no nodokļa summas, kas norādīta saņemtajā nodokļu rēķinā, saskaņā ar likuma 10.panta 7.daļu.
         Ja ir saņemta atlaide, anulēts pirkums vai pakalpojums, samazināta saņemtās preces vai pakalpojuma cena, vai atgriezts avanss, iekļaujamo priekšnodoklī nodokļa summu norāda ar mīnus zīmi;

64 –nodokļa summa, iekļaujama priekšnodoklī, kuru apliekamā persona uzrēķina par preču iegādi un pakalpojumu saņemšanu ES teritorijā.

Ja pakalpojumi ir saņemti ar prezentācijas mērķi, tad šajā rindā norāda 40% no nodokļa summas, kas norādīta saņemtajā nodokļu rēķinā, saskaņā ar likuma 10.panta 7.daļu. Ja ir saņemta atlaide, anulēts pirkums vai pakalpojums, samazināta saņemtās preces vai pakalpojuma cena, vai atgriezts avanss, iekļaujamo priekšnodoklī nodokļa summu norāda ar mīnus zīmi;

67 - (papildināta)  nodokļa summa par zaudētiem  parādiem, par kuru apliekamai personai (preču vai pakalpojumu piegādātājam) ir tiesības samazināt budžetā maksājamo nodokli.

Nodokļa summa par zaudētiem parādiem ieskaitāma nākamā gada pēc taksācijas gada marta mēneša deklarācijā.

 

 40kopējā darījumu vērtība par taksācijas periodu bez nodokļa (rindu 41, 42, 43, 482 un 49 kopējā summa).

 
      

Pārskats PVN 1: Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas iekļautas PVN deklarācijā, sastāv no trīs daļām:

 

PVN 1 pārskata I daļa:priekšnodoklis par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.

Apliekamā persona norāda saņemtās preces un pakalpojumus, par kurām atskaita priekšnodokli (ieskaitot importa darījumus, kā arī pakalpojumus, par kuriem apliekamā persona aprēķina nodokli, kā pakalpojuma saņēmējs no Eiropas Savienības teritorijā nereģistrētās personas, zemnieku saimniecības īpašniekam izmaksāto kompensāciju un zaudētos parādus.

Pārskata PVN 1 I daļā apliekamā persona norāda:

- kopējā summā visus attaisnojuma dokumentus, uz kuru pamata ir atskaitīts priekšnodoklis, ja preces vai pakalpojuma kopējā vērtība bez nodokļa mazāka par 1000 latiem.

      -  katrs dokuments atsevišķi, ja preces vai pakalpojuma kopējā vērtība bez nodokļa ir lielāka par 1000 latiem.

Šajā pārskata daļā parādījās jauna 3.rinda – kods, kas norāda darījuma veidu, par kuru ir atskaitīts priekšnodoklis.

6.rinda – attaisnojuma dokumentu veids, uz kura pamata ir atskaitīts priekšnodoklis vai koriģēts nodoklis, kas aprēķināts iemaksai budžetā.

Šo attaisnojuma dokumentu veidu norāda, izmantojot kodus.

 

PVN 1 pārskata II daļa: priekšnodoklis par precēm un pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības dalībvalstīm.

 

Apliekamā persona norāda preču iegādi ES teritorijā, pakalpojumu, kas saņemti no ES citu valstu dalībniekiem, par kurām tas iemaksā nodokli, kā pakalpojumu saņēmējs.

PVN 1 pārskata II daļā norāda darījumu partnera katru nodokļu rēķinu atsevišķi, neatkarīgi no darījuma vērtības.

3.rinda – kods, kas raksturo darījuma veidu.

4.rinda– iegādāto preču vai saņemto pakalpojumu vērtība saimnieciskās darbības nodrošināšanai (latos).

6.rinda - iegādāto preču vai saņemto pakalpojumu vērtība saimnieciskās darbības nodrošināšanai tās valsts valūtā, no kuras ir ievestas preces vai saņemts pakalpojums.

 

PVN 1 pārskata III daļa:nodoklis par piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem.

Apliekamā persona norāda visus ar 21% nodokļa likmi apliekamos darījumus (preču piegāde un pakalpojumu sniegšana), kā arī darījumus, kas norādīti deklarācijas 44. un 48.2 rindā.

 

PVN 1 pārskata III daļā norāda katru attaisnojuma dokumentu atsevišķi, uz kuru pamata ir veikti darījumi – piegādātas preces vai sniegti pakalpojumi (piemēram, nodokļu rēķins, kases čeks, kvīts, maksājuma dokuments par bezskaidras naudas pārskaitījumu, muitas deklarācija), ja preču vai pakalpojumu kopējā vērtība bez nodokļa ir 1000 latu un vairāk.

 

 PVN 1 pārskata III daļā apliekamā persona kopējā vērtībā norāda:

- citi attaisnojuma dokumenti, pamatojoties uz kuriem ir veikti darījumi – piegādātas preces vai sniegti pakalpojumi, kuru kopējā vērtība bez nodokļa ir mazāka par 1000 latiem.

- darījumi, kuru vērtība bez nodokļa ir 1000 lati un vairāk, ja preču vai pakalpojumu saņēmējs ir neapliekamā persona, vai persona, kuru nav iespējams identificēt.

 

PVN 2 pārskats: pārskats par preču piegādēm un sniegtajiem pakalpojumiem Eiropas Savienības teritorijā.

Pārskatā par preču piegādēm un sniegtajiem pakalpojumiem Eiropas Savienības teritorijā par katru darījuma partneri norāda (ja ir nepieciešams ar mīnus zīmi) piegādāto preču summēto vērtību, kā arī tā pārsūtīšanu no teritorijas iekšienes uz citu ES valsti (likuma 33.panta 2.daļa) vai pakalpojumu, kas sniegti ES teritorijā (likuma 4.1 panta 4.daļa).

Šī vērtība tiek koriģēta (samazināta) par saņemtajām atlaidēm, atgriezto avansu, anulēto pirkumu, piegādātās preces vai sniegtā pakalpojuma cenas samazinājumu, atpakaļ saņemtās preces vai pakalpojuma, ja minētie darījumi veikti vienā vai dažādos taksācijas periodos.

Ar nodokli apliekamā persona, kas veic preču piegādi ES teritorijā vai sniedz pakalpojumus ar nodokli apliekamām personām no citām valstīm-dalībniecēm citā valstī – dalībniecē, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar spēkā esošā likuma 4.1 panta 4.daļu, iesniedz VID nodokļu deklarāciju par katru kalendāro mēnesi termiņā, kas minēts likuma 11.panta 1. vai 2. daļā.

 

Gada deklarācija.

 

Ar nodokli apliekamā persona līdz nākamā gada 1.maijam iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju par taksācijas gadu gadījumos, ja:

- izmainīta gada laikā veikto apliekamo un neapliekamo darījumu proporcija;

- veikta jebkura apmaksai paredzētā nodokļa vai atskaitītā priekšnodokļa korekcija;

- veikti darījumi, kas saistīti ar norēķinu līdzekļu (valūtas) tirdzniecību, citiem finanšu tirgus instrumentiem, atsavinātiem finanšu instrumentiem un vērtspapīru pārvedumiem, Finanšu instrumentu tirgus  likuma izpratnē (tai skaitā nākotnes darījumi ar valūtu).

 

Detalizēta deklarācijas aizpildīšanas kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.1640 „Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju”.

 


Atstāt savu komentāru

Medima 08.02.2010 20:26

простите а декларацию PVN III нужно включать только сделки с необлагаемыми лицами и теми кого нельзя идентифицировать?

www.d-k.lv 01.02.2010 12:38

Уважаемая Valericka!

Ответы на Ваши вопросы Вы можете прочитать в разделах «Мнение экспертов» и «Вопросы-ответы».

Также стоит учесть, что эксперты портала не могут отвечать на все вопросы пользователей оставленных в комментариях и форуме.

Поэтому по возможности вопросы пользователей обобщаются и разъясняются в разделах: «Мнение экспертов» и «Вопросы-ответы».

С уважением,
Администрация портала

Valericka 26.01.2010 09:13

В 48 графу теперь входя только услуги по 7.1.2. с 0% ставкой.

Valericka 26.01.2010 09:10

Разьясните наконец,в какую графу декларации попадает эта сумма сделки,когда счет выставляется без НДС.Здесь никто не смог ответить.Даже госпожа Панова.
Местом оказания услуг является место хозяйственной деятельности получателя услуги – Германия (статья 41, часть4 закона).
Латвийская фирма выставит счет немецкой компании без НДС и заполнит отчет НДС 2, в котором укажет партнера по сделке и его регистрационный номер плательщика НДС.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602