Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Priekšnodokļa korekcija un bezcerīgo parādu norakstīšana


01.02.2010 | Natālija Panova

 

 Publikācijas autore - Natālija Panova
        
        No 2010.gada 1.janvāra spēkā ir stājies jauns Likuma “Par PVN” pants 101 un tagad uzņēmumiem ir parādījusies iespēja samazināt nomaksājamā nodokļa summu par bezcerīgajiem  parādiem.

 

Preču vai pakalpojumu piegādātājam ir tiesības samazināt nomaksājamā nodokļa summu par bezcerīgo parādu apjomu, kurš sastāda mazāk par 300 latiem bez PVN, ja ir izpildīti sekojoši nosacījumi:

 

1)                       Par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem ir izrakstīts rēķins vai nodokļu rēķins saskaņā ar Likuma 8.pantu;

2)                       Bezcerīgais parāds ir radies pēdējo 3 taksācijas gadu laikā (šis punkts stājas spēkā no 2012.gada 1.janvāra);

3)                       Par veikto darījumu ir aprēķināts nodoklis un tas ir ietverts nodokļu deklarācijā par atbilstošo taksācijas periodu;

4)                       Bezcerīgo parādu summa ir norakstīta no uzkrājumiem bezcerīgiem parādiem vai arī tiešajos izdevumos pārskata periodā, vai arī vienā no iepriekšējiem taksācijas periodiem;

5)                       Preču vai pakalpojumu saņēmējs nav persona, kura ir saistīta ar preču vai pakalpojumu piegādātāju Likuma “Par nodokļiem un nodevām” izpratnē;

6)                       Preču piegāde vai pakalpojumu sniegšana atbilstošajam saņēmējam ir pabeigta vismaz pirms sešiem mēnešiem un nav atjaunojusies;

7)                       Ar nodokli apliekamā persona nav nodevusi savas prasījuma tiesības citai personai;

8)                       Ar nodokli apliekamā persona var pierādīt to, ka ir veikusi pasākumus bezcerīgā parāda atgūšanai;

9)                       Preču vai pakalpojumu piegādātājs līdz nākamā taksācijas gada 1.martam preču vai pakalpojumu saņēmējam ir nosūtījis informāciju par to, ka tā parāds tiek uzskatīts par bezcerīgu.

 

Ja preču piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja bezcerīgā parāda summa attiecībā uz vienu saņēmēju bez nodokļa sasniedz vai pārsniedz 300 latus, tad piegādātājam ir tiesības samazināt budžetā nomaksājamā nodokļa summu par bezcerīgā parāda summu, ja ir izpildīti visi iepriekš minētie noteikumi, ir tiesas lēmums par parāda iekasēšanu un tiesu izpildītāja akts par neiespējamību iekasēt parādu no preču vai pakalpojumu saņēmēja.

 

Preču vai pakalpojumu piegādātājam ir tiesības samazināt budžetā nomaksājamā nodokļa summu par pusi no bezcerīgā parāda summas, ja ir izpildīti iepriekš minētie punkti 1), 2), 3), 4), 5), 7) un 8), ir pārtraukta preču vai pakalpojumu piegāde un ir uzsākta bankrota procedūra attiecībā uz preču vai pakalpojumu saņēmēju.

Par atlikušo bezcerīgā parāda summu piegādātājs budžetā nomaksājamā nodokļa summu samazina pēc preču vai pakalpojumu saņēmēja maksātnespējas procesa pabeigšanas.

 

Preču vai pakalpojumu piegādātājs, saņemot tiesības uz nodokļa samazināšanu, nodokļa summu par bezcerīgo parādu ietver marta deklarācijā vai deklarācijā par nākamā taksācijas gada pirmo ceturksni.

 

Preču vai pakalpojumu saņēmējs, kurš ir ar nodokli apliekama persona, pēc nepieciešamās informācijas saņemšanas,bet ne vēlāk kā nākamā taksācijas gada 31.jūlijā, atmaksā budžetā atskaitīto priekšnodokļa summu par neapmaksāto bezcerīgo parādu un parāda to nodokļu deklarācijā par atbilstošo taksācijas periodu.

Preču vai pakalpojumu saņēmējam, kurš ir izslēgts no ar PVN apliekamo personu saraksta, ne vēlāk kā nākamā taksācijas gada 31.jūlijā ir jāatmaksā budžetā atskaitīto priekšnodokļa summu par nenomaksāto bezcerīgo parādu un jāiesniedz paziņojums par nodokļa nomaksu, norādot darījumus par kuriem tiek atmaksāts nodoklis.

 

VID 30 dienu laikā pēc nodokļa deklarācijas saņemšanas no piegādātāja, kurā ir norādīta nodokļa summa par bezcerīgo parādu, informē preču vai pakalpojumu saņēmēju par budžetā nomaksājamās nodokļa summas palielināšanu.

 

Ja bezcerīgais parāds pēc budžetā nomaksājamā nodokļa summas korekcijas tiek pilnībā vai daļēji atmaksāts, preču vai pakalpojumu piegādātājs aprēķina nodokli par atgūto parāda summu un samaksā to budžetā tajā taksācijas periodā, kad parāds ir apmaksāts.

 

Ja preču vai pakalpojumu piegādātājam tiek apmaksāts bezcerīgais parāds, tad preču vai pakalpojumu saņēmējam ir tiesības atskaitīt priekšnodokli vai tā daļu tajā taksācijas periodā, kad ir veikta apmaksa.

 

Ar praktisku piemēru izskatīsim to, kā sastādot gada pārskatu, tiek norakstīti bezcerīgie parādi un, iespējams, samazināta budžetā nomaksājamā nodokļa summa.

 

2009.gada martā uzņēmums A ir nosūtījis preces uzņēmumam B, ar nodokli apliekamai personai, pēc pavadzīmes par summu 250 lati + 52.50 lati (PVN), kurai ar piegādātāju jānorēķinās līdz tā paša gada 1.maijam.

Līdz pārskata gada beigām pircējam radās finansiālas problēmas un tas nespēja atmaksāt parādu. Ir varbūtība, ka pircējs bankrotēs un nespēs parādu atdot.

2009.gada beigās uzņēmumam A parādījās arī citi pircēju bezcerīgie parādi par kopējo summu 3 500 lati + 735 (PVN).

Pirms gada inventarizācijas veikšanas tika saņemti salīdzināšanas akti no debitoriem un noskaidrotas tās parādu saistības, kuras var uzskatīt par bezcerīgām.

 

Uzņēmuma vadība izlemj norakstīt tos pircēju bezcerīgos parādus, kuri bilancē netiek atzīti kā aktīvi, jo no tiem nākotnē nav gaidāms ekonomiskā izdevīguma pieplūdums (Latvijas Grāmatvedības standarts Nr.1.).

2008.gada beigās uzņēmumā A tika izveidoti uzkrājumi bezcerīgajiem parādiem par summu 3 650 lati:

 

D 82...   K 43...LVL 3 650

Par šo summu palielinās ar nodokli apliekamais ienākums uzņēmumu ienākumu deklarācijā (10.rinda).

 

2009.gadā tiek norakstīti bezcerīgie parādi:

- uz uzkrājumu rēķina   D 43...K 23...          LVL 3 650

 

- uz kārtējās peļņas rēķina D 82...     K 23...LVL 887.50   

 

Par šo summu tiek palielināti ar nodokli apliekamie ienākumi uzņēmuma ienākumu nodokļa deklarācijā (10.rinda).

 

No 2010.gada 1.janvāra uzņēmumam ir parādījusies iespēja samazināt nomaksājamā nodokļa summu par pircēja B bezcerīgā parāda summu, kura ir 250 latu bez PVN, jo ir izpildīti visi nosacījumi, kuri ir norādīti Likuma 101 panta 1.daļā.

 

Uzņēmums A līdz 2010.gada 1.martam nosūta pircējam B informāciju par to, ka tā bezcerīgais parāds ir norakstīts un ietver nodokļa summu par zaudēto parādu marta deklarācijā.

Pircēja B pienākums ir līdz 2010.gada 31.jūlijam atmaksāt budžetā atskaitīto priekšnodokļa summu par nomaksāto parādu.

Nomaksājamās nodokļa summas samazināšana par citu pircēju bezcerīgajiem parādiem netiek veikta, jo nav izpildīti Likuma 101 panta 1.daļas nosacījumi.

 


Atstāt savu komentāru

lary 19.12.2011 14:27

Irina, k sozaleniju vozmoznostj korrektirovatj PVN deistvuet toljko v otnosenii dolgov kotorye dolzny bytj vozvraseny posle 01.01.2009.

irina 18.02.2010 17:45

Г-жа Панова!Из Регистра ЛР получена справка о том,что 1)о дебиторе с 2005.г. нет никаких сведений,а дебиторская задолженность большая - что делать с такими долгами - только за счет собственной прибыли? Нонсенс.
????

8pandora8 17.02.2010 21:48

госпожа Панова, С 1 января 2009 года вступила в силу ????!!!
2. безнадежная задолженность возникла в течение последних трех лет таксации (этот пункт вступает в силу с 1 января 2012 года).-не понимаю этот пункт !!!

Lapochka 06.02.2010 13:12

s 01.01.2009

elena168 02.02.2010 18:53

Эта коррекция касается счетов, которые уже выписаны ранее или речь идет о тех, которые будут выписываться, начиная с 01.12.2009. ???

Glasha 02.02.2010 10:26

С 1 января 2009????

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602