Uzņēmuma izmaksas (korporatīvie pasākumi) - www.d-k.lv


Publikācijas autore - Aija Lisovska nodokļu konsultante , akreditēta IAB pasniedzēja, profesionāla grāmatvede

Korporatīvs pasākums, biroja rotājumi, dāvanas darbiniekiem un viņu bērniem var kļūt par nozīmīgu uzņēmuma Jaungada izmaksu daļu. Pirmais, kas šādā situācijā interesē grāmatvežus: vai šos tēriņus var norakstīt izmaksās,  saistītās ar uzņēmuma saimniecisko darbību?
Atzīt var tikai ekonomiski pamatotas izmaksas, kas tika novirzītas ienākumu gūšanai. Diez vai varēs pierādīt, ka iztērētie līdzekļi svētku banketa organizēšanai, atbilst šiem nosacījumiem.
Saskaņā ar likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 5.panta 1.daļu, pie, ar uzņēmuma saimniecisko darbību nesaistītām izmaksām, ir nepieciešams attiecināt izklaides izmaksas, dāvanas un citas, kuras nedrīkst izdalīt personiski. Šajā gadījumā izmaksas darbinieku algās netiek ieskaitītas.
Jaungada pasākumā, kurā parasti tiek aicināti viesi, nevar noteikt, cik katrs darbinieks ir apēdis un izdzēris. Tādā gadījumā, Jaungada pasākuma izmaksas nav saistītas ar uzņēmuma saimniecisko darbību, kuras nav iespējams personificēt, tātad, tās tiek atspoguļotas peļņas vai zaudējumu pārskatā   un palielina uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācijas apliekamo ienākumu.   Piemērs.
Jaunā gada sagaidīšanai tika ielūgti uzņēmuma darbinieki un viesi. Firma, kura noformē svētku galdu, „ar izbraukumiem” pie klienta, par sniegtajiem pakalpojumiem uzstādīja nodokļu rēķinu par 500 Ls +105 Ls (PVN).
Tā kā šīs izmaksas nav saistītas ar uzņēmuma saimniecisko darbību, priekšnodokli atskaitīt nevar – t.i. PVN tiek ieskaitīts pakalpojuma vērtībā.
Grāmatvedības uzskaitē tas tiek atspoguļots sekojoši:
D 829   K262   605 Ls – par šo summu palielinās UIN deklarācijas 03. rinda
Dāvanas, kas tika pasniegtas darbiniekiem pārskata gada laikā, kuru kopējā vērtība nepārsniedz minimālās algas apmēru (2009.gadā – 180 lati), netiek iekļautas darbinieka darba samaksā ( MK noteikumu Nr.112  3.3. punkts), bet palielina apliekamo ienākumu UIN deklarācijā.
Piemērs.   2009. pārskata gada laikā darba devējs ir uzdāvinājis darbiniekam dāvanas 230 latu vērtībā. Šajā gadījumā darbinieka darba samaksā tiek ieskaitīta summa 230 – 180 = 50 lati, kas tiek apliekta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālajiem maksājumiem. Uzņēmuma apliekamais ienākums palielināsies par 180 latiem.

2010.gada 1.janvārī stājas spēkā MK noteikumi Nr. 1224 „Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 31.marta noteikumos Nr.112 "Noteikumi par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis"”.

Visas dāvanas un balvas darbiniekiem no darba devējiem tiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālajiem maksājumiem.