Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Informatīvais materiāls par nedeklarēto ienākumu deklarēšanu


 

Latvijas Republikas

Valsts ieņēmumu dienests

 

Informatīvais materiāls par nedeklarēto ienākumu deklarēšanu

 

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) vērš uzmanību, ka  ar 2011.gada 15.decembri ir stājies spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas dod iespēju fiziskajām personām deklarēt iepriekš nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus.

 

1.     Kā  deklarēt iepriekš nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus.

 

Fiziskās personas mantiskā stāvokļa deklarācijas III sadaļā iespējams brīvprātīgi deklarēt laikā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim gūtos, iepriekš nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamos ienākumus, t.i., visus tos ienākumus, kuri nav minēti likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.pantā, un no kuriem iedzīvotāju ienākuma nodoklis bija maksājams, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

 

2.     Kas ir uzskatāmi par iepriekš nedeklarētiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamiem ienākumiem, kas gūti laikā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim.

 

Jebkuri ienākumi, kas nav minēti likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.pantā, t.sk.:.

  • ienākums no nereģistrētas saimnieciskās darbības (t.sk., ienākums no pakalpojumu sniegšanas,  ienākums no sava īpašuma iznomāšanas);
  • ienākums no reģistrētas saimnieciskās darbības, kas nav deklarēts;
  • nedeklarētais, ārvalstīs gūtais algota darba ienākums;
  • ienākums no regulāriem darījumiem ārvalstu valūtas tirgū;
  • no 2001.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 11.jūnijam gūtais, nedeklarētais ienākums no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas personas īpašumā ir bijis mazāk par 12 mēnešiem;
  •  no 2007.gada 12.jūnija līdz 2007.gada 31.decembrim gūtais ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz divpadsmit mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas brīdim ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese);
  • līdz 2004.gada 1.maijam gūtais dividenžu ienākums no ārvalstu kapitālsabiedrības; 
  • no 2004.gada 1.maija dividenžu ienākums, kas gūts no kompānijas, kas nav Latvijas, Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstu rezidents;
  • līdz 2004.gada 1.maijam gūtais ienākums no noguldījumiem un depozītiem ārvalstīs reģistrētās kredītiestādēs;
  • no 2004.gada 1.janvāra gūtais ienākums no noguldījumiem un depozītiem, kas gūti no kredītiestādes, kas nav reģistrēta Latvijā un  Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstī.

 

3.     Uz ko nav attiecināmi iepriekš nedeklarēto ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu deklarēšanas nosacījumi.

 

Iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanas nosacījumi nav attiecināmi uz ienākumiem, kas gūti noziedzīga nodarījuma rezultātā vai saistīti ar noziedzīgu nodarījumu, izņemot ienākumus, kas gūti laika posmā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim, izvairoties no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

 

4.     Kāda nodokļa likme jāpiemēro iepriekš nedeklarētajiem ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajiem ienākumiem.

 

Nedeklarētiem ienākumiem ir piemērojama samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 15 procenti.

 

5.     Kādā termiņā un kādā valsts pamatbudžetā kontā jāiemaksā aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa.

 

Aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāiemaksā valsts pamatbudžetā 30 dienu laikā pēc mantiskā stāvokļa deklarācijas iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā.

 Ja aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa pārsniedz 1 500 latus, tad personai maksājumi ir jāveic trīs reizēs — līdz 16.jūnijam,

                                                               16.septembrim,

                                                               16.decembrim,

katru reizi iemaksājot trešo daļu no kopējās summas.

 

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāiemaksā:

Saņēmējs

Valsts kase

Reģistrācijas Nr.

90000050138

Konta numurs

LV24TREL1060000111400

Saņēmēja BIC

TRELLV22

 

6.     Vai uz aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli ir attiecināmas normas par termiņu pagarināšanu, nokavējuma naudas aprēķināšanu un piedziņu.

Uz aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli par iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem ir attiecināmas likuma „Par nodokļiem un nodevām” normas par nodokļu samaksas termiņu pagarināšanu, nokavējuma naudas aprēķināšanu un nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu.

 


Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602