Darba līguma laušana ar darbinieci- grūtnieci - www.d-k.lv


Вопрос

Sieviete tika pieņemta darbā šī gada 1. jūlijā. Pārbaudes laiks- 3 mēneši. No 27. augusta viņai bija slimības lapa (DNL). Darba vietā viņai paziņoja, ka slimības beigās viņa tiks atbrīvota no darba, tā kā tā nav izturējusi pārbaudes laiku. DNL tika noslēgta septembra beigās.

Lieta tāda, ka no 6. decembra viņai tiks izniegta pirmsdzemdību DNL, bet šajā laikā viņai vairs nebūs darbs, tādēļ viņai to neapmaksās.

Kā rīkoties, lai nezaudētu maternitātes pabalstu?



Ответ

Atbilstoši Darba likuma (DL) 109.panta 1.daļai darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101.panta 1.daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10.punktā.

DL 101.panta 1.daļā ir minētas situācijas, kad darba devējs vienpusēji drīkst uzteikt darba līgumu. Attiecībā uz grūtnieci, tās ir sekojošas:

- darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību (DL 101.panta 1.daļas 1.punkts);

- darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību(DL 101.panta 1.daļas 2.punkts);

- darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu(DL 101.panta 1.daļas 3.punkts);

- darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī (DL 101.panta 1.daļas 4.punkts);

- darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību (DL 101.panta 1.daļas 5.punkts);

- tiek likvidēts darba devējs — juridiskā persona vai personālsabiedrība (DL 101.panta 1.daļas 10.punkts).

Tā kā jautājumā minētajā situācijā neviens no šiem iemesliem nav konstatēts, darba devējam nav tiesības vienpusēji lauzt darba līgumu ar grūtnieci.

Līdz ar to šajā gadījumā noteikti vajag darīt zināmu darba devējam, ka darbiniece ir grūtniece, jo tad darba devējam nebūs tiesību viņu atlaist.