Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darba laika uzskaite darbiniekiem


29.11.2018

Jautājums

Vai ir jāveic darba laika uzskaite darbiniekiem ar akorda darba apmaksu?

Kā tiek veiktas piemaksas par nakts darbu un svētku dienām?


Atbilde

Saskaņā ar Darba likuma (DL) 137.panta 1.daļu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Līdz ar to darba laika uzskaite ir jāveic pilnīgi visiem uzņēmuma darbiniekiem neatkarīgi no tā, vai viņu izpildāmais darbs ir laika darbs vai akorda darbs.

Atbilstoši DL 67.panta 1.daļai darbinieks, kas veic nakts darbu, saņem piemaksu ne mazāk kā 50% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, - piemaksu ne mazāk kā 50% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, - ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu (DL 68.panta 1.daļa).

Tā kā darbiniekiem par nakts darbu, virsstundu darbu un darbu svētku dienās pienākas piemaksa pie darba samaksas, līdz ar to darba laika uzskaites dokumentos šīs nostrādātās stundas obligāti ir jāizdala un jāuzskaita atsevišķi gan laika darba darbiniekiem, gan arī akorda darba veicējiem.

Līdz ar to akorda darba gadījumā noteikti ir jāuzskaita nakts stundās un svētku dienās izgatavotās produkcijas apjoms. Kā to reāli izdarīt, lemj uzņēmuma vadība un atrunā savā grāmatvedības uzskaites metodikā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602