Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Reprezentatīvais automobilis un nodokļi


04.06.2013

Jautājums

SIA iegādājās no nodokļu maksātāja reprezentatīvu vieglo automašīnu pēc  nomas līguma uz 5 gadiem. Katru mēnesi firma maksā pēc rēķina par automobiļa nomu.

Vai drīkst atskaitīt 80% priekšnodokļa par nomu, degvielu, remontu?

Šie izdevumi palielina UIN deklarācijas 16.rindu?

20% neatskaitāmā priekšnodokļa jāievieto deklarācijas 16.rindā vai jāpiemēro koeficients 1.5%?


Atbilde

PVN likuma 100.panta 2.daļā teikts, ka no budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodoklis nav atskaitāmi 20% no nodokļa par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automašīnu, kuras sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas, kā arī ar šādas automašīnas uzturēšanu saistītās izmaksas, tai skaitā izmaksas par automašīnas remontu un degvielas iegādi.

PVN likumā nav minēts, ka šos priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojumus nedrīkstētu piemērot reprezentatīvajiem automobiļiem, tātad Jūs drīkstat atskaitīt 80% PVN priekšnodokli, ja šis automobilis piedalās uzņēmuma saimnieciskajā darbībā un tiek izmantots savu ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai (PVN likuma 92.panta 1.daļa).

Uz reprezentatīvajiem vieglajiem automobiļiem  attiecas likuma „Par UIN” 6.panta 1.daļas 13.punkts, kas nosaka, ka nodokļa maksātāja apliekamais ienākums ir jāpalielina par izdevumiem, kas saistīti ar reprezentatīva vieglā automobiļa ekspluatāciju un uzturēšanu.

Tas nozīmē, ka par visiem izdevumiem, kas saistīti ar reprezentatīvā vieglā automobiļa ekspluatāciju un uzturēšanu, kuri ietver arī 20% no neatskaitāmā PVN priekšnodokļa, ir jāpalielina apliekamais ienākums UIN deklarācijas 16. rindā. Koeficents 1.5 šinī gadījumā nav jāpiemēro.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602