GSM drošības sistēmu uzskaite automobiļos - www.d-k.lv


Вопрос

Firma uzstādīja savos automobiļos GSM drošības sistēmas.

Katru mēnesi mēs saņemsim no piegādātāja rēķinus par abonenta maksu.

Kā pareizi veikt grāmatvedības uzskaiti? Uzreiz norakstīt iekārtas izdevumos vai palielināt uz to vērtību automobiļu uzskaites vērtību?



Ответ

Katrā uzņēmumā ir jābūt izstrādātai grāmatvedības politikai, kurā jāapraksta, kā tiek uzskaitīti pamatlīdzekļi, mazvērtīgais inventārs, transporta izdevumi u.c.

Grāmatvedības uzskaiti uzņēmums veic atbilstoši savai darbības specifikai. Jāatceras, ka, saskaņa ar likuma „Par grāmatvedību” 2. pantu, grāmatvedībā uzskatāmi atspoguļojami visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi, kā arī katrs fakts vai notikums, kas rada pārmaiņas uzņēmuma mantas stāvoklī. Grāmatvedību kārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā, tā darbības rezultātiem, naudas plūsmu noteiktā laikposmā, kā arī konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisei.

Grāmatvedības sniegtajai informācijai jābūt patiesai, salīdzināmai, savlaicīgai, nozīmīgai, saprotamai un pilnīgai. Grāmatvedībai ir jānodrošina ieņēmumu un izdevumu norobežošana pa pārskata periodiem.

Jautājumā minētajā situācijā GSM apsardzes sistēma noteikti kalpos ilgāk par gadu, tāpēc, atkarībā no pamatlīdzekļu atzīšanas vienības lieluma Jūsu uzņēmumā, to būtu ieteicams uzskaitīt vai nu kā pamatlīdzekli, vai arī kā mazvērtīgo inventāru. Abonēšanas maksu varat grāmatot kā ar automašīnas uzturēšanu saistītus izdevumus.

Nekādā gadījumā nevajag palielināt par uzstādītās iekārtas cenu pašas automašīnas vērtību, jo transportlīdzekļa tirgus vērtību šī apsardzes sistēma noteikti neietekmēs.