Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumu un PVN uzskaite, ja nav attaisnojoša dokumenta un nodokļa rēķina


17.09.2019

Jautājums

Lai piedalītos konkursā, uzņēmums iemaksāja dalības maksu 24.20 euro apmērā (tajā skaitā PVN 4.20).

Informācija par dalības maksu tika saņemta no tā uzņēmuma vietnes, kura organizē konkursu. Nekādu rēķinu konkursa organizators nepiestādīja.

Uz kādu dokumentu pamata šo apmaksu drīkst ievadīt grāmatvedības kontos?

Vai drīkst atskaitīt PVN kā priekšnodokli?


Atbilde

Atbilstoši PVN likuma 92.panta 1.daļas 1.punktam kā priekšnodokli drīkst atskaitīt no citiem reģistrētiem nodokļa maksātājiem saņemtajos nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, ja tie tiek izmantoti ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai.

Tā kā Jums nav nodokļa rēķina, tad PVN priekšnodokli atskaitīt nedrīkstat. Lai varētu atskaitīt PVN kā priekšnodokli, tad Jums vajadzētu no konkursa rīkotājiem pieprasīt nodokļa rēķinu, jo viņiem ir pienākums to izsniegt.

Saskaņā ar PVN likuma 131.panta 1.daļu reģistrētam nodokļa maksātājam ir jāizraksta nodokļa rēķins par veikto darījumu ne vēlāk kā piecpadsmitajā dienā no darījuma brīža vai avansa maksājuma saņemšanas brīža.

Arī grāmatvedībā Jūs nevarat veikt kontējumu uz saimnieciskajiem  izdevumiem vienīgi pamatojoties uz samaksu bez attiecīga izdevumus apliecinoša dokumenta, jo nebūs izpildītas likuma “Par grāmatvedību” 7.panta prasības attiecībā uz attaisnojuma dokumentiem.

Ja tomēr gadās tāda situācija, kad saņemt ārējo attaisnojuma dokumentu nav iespējams, tad uzņēmums pats var sagatavot iekšējo attaisnojuma dokumentu, kurā iekļauti visi likuma “Par grāmatvedību” 7.pantā minētie rekvizīti. Tad visu kopējo summu 24.20 EUR varēsit grāmatvedībā kontēt uz izdevumiem, kuri saistīti ar Jūsu uzņēmuma saimniecisko darbību.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602