Darbinieka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums - www.d-k.lv


Вопрос

Atvaļinājums darbiniekam (normāls darba laiks) piešķirts no 16.decembra uz četrām kalendārām nedēļām.

Kad darbiniekam jāierodas darbā?

Cik dienas tiek apmaksātas?



Ответ

Saskaņā ar Darba likuma (DL) 149.panta 1. daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas.

Līdz ar to svētku dienas ikgadējā atvaļinājuma laikā netiek ieskaitītas. Neatkarīgi no tā, vai svētku dienas iekrīt darba dienās, vai arī sestdienā vai svētdienā, darbinieka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums tiek pagarināts par attiecīgo svētku dienu skaitu.

Pagarināšana notiek pieskaitot klāt svētku dienu skaitu pie pēdējās atvaļinājuma dienas.

Latvijas Republikas svētku dienas ir uzskaitītas likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kura 1.pantā ir noteikts, ka 23., 24. un 25.decembris -Ziemassvētki (ziemas saulgrieži), 31. decembris - Vecgada diena un 1. janvāris - Jaungada diena tiek uzskatītas par svētku dienām.

Ja atvaļinājums sākas 16.decembrī, tad pēdējā atvaļinājuma diena būtu 12.janvāris. Atvaļinājuma laikā iekrīt piecas svētku dienas (23., 24. un 25.decembris; 31.decembris un; 1.janvāris), līdz ar to atvaļinājums ir jāpagarina vēl par 5 dienām. Darbiniekam darbā būs jāatgriežas tikai 20.janvārī, jo 18. un 19.janvāris ir brīvdienas.

Atbilstoši DL 75.panta 8. daļai par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Jautājumā minētajā situācijā atvaļinājuma periodā iekrīt 20 darba dienas, līdz ar to kopā jāapmaksā būs 20 atvaļinājuma dienas.