Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Fiziska persona sniedz teritorijas tīrīšanas no sniega pakalpojumu


23.03.2017

Jautājums

Firma noslēdza ar fizisku personu, kura neveic saimniecisko darbību, līgumu par teritorijas tīrīšanu no sniega. Par darbu nepieciešams izmaksāt 30 euro uz rokas.

Kādu nodokļa likmi ir jāpiemēro izmaksātajai summai un kādu atskaiti un kādos termiņos ir nepieciešams iesniegt VID?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par VSA" 1.panta 2. daļai fiziskā persona, kura ir noslēgusi uzņēmuma līgumu un nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, arī ir uzskatāma par darba ņēmēju. Tas nozīmē, ka šīs fiziskās personas ienākumiem tiek piemēroti visi tie paši nodokļi un likmes, kā algotam darbiniekam, izņemot uzņēmējdarbības valsts riska nodevu (UDRN).

Firma, kura noslēgusi uzņēmuma līgumu ar tādu fizisku personu, kura nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, šo personu reģistrē VID uzņēmuma līguma noslēgšanas dienā, elektroniski iesniedzot "Ziņas par darba ņēmējiem" - norādot 11. kodu un arī 81 kodu. Uzņēmuma līguma izbeigšanas dienā arī iesniedz ziņas par darba ņēmēja statusa zaudēšanu ar kodu 25 un norāda arī ziņu kodu 82. ( MK noteikumu Nr.827 8.3 punkts).

Par šo fizisko personu VID ir jāiesniedz MK noteikumos Nr. 827 3.pielikumā noteiktais ziņojums "Par VSAOI no darba ņēmēju darba ienākumiem, IIN un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī", norādot aprēķināto bruto atlīdzību un VSAOI. Šajā pielikumā nav jāuzrāda IIN, nostrādātās stundas un UDRN, jo minētā persona nav darbinieks.

Izmaksājot uzņēmuma līgumā noteikto atlīdzību, jāietur IIN 23% apmērā un jāpārskaita budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 5.datumā. Par ieturēto IIN jāiesniedz MK noteikumos Nr.677 noteiktais 2.pielikums "Paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām (kopsavilkums") līdz izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam, norādot kodu 1008 - ienākumi no uzņēmumu līguma.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602