Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Aizdevuma atgriešana skaidrā naudā


07.04.2016

Jautājums

Dibinātājs, kā fiziska persona, sniedza firmai aizdevumu.

Vai drīkst veikt izmaksu skaidrā naudā no kases vai aizdevuma atgriešanu atļauts veikt tikai ar pārskaitījumu no firmas bankas konta? Kādu summu drīkst izsniegt skaidrā naudā un vai ir jādeklarē aizdevuma atgriešana fiziskai personai?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta 1. daļu, nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti vai VID reģistrējušies saimnieciskās darbības veicēji, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 EUR (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Tātad, firmai darījumi skaidrā naudā virs 7200 EUR vispār ir aizliegti.

Minētie ierobežojumi neattiecas uz skaidras naudas iemaksām darījumu dalībnieku kredītiestāžu kontos ( 30.panta 3.daļas 2.punkts).

No iepriekš minētā ir secināms, ka dividendes īpašniekam skaidrā naudā Jūs drīkstat izmaksāt tikai 7200 EUR apmērā. Ja izmaksājamā summa pārsniedz šo skaitli, tad atlikušo naudu ieteicams samaksāt ar pārskaitījumu, vai arī iemaksāt dividenžu saņēmēja bankas kontā.

Nodokļu maksātājiem, kuri veic saimniecisko darbību, līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim jādeklarē visus iepriekšējā gada laikā skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kurām atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 3000 EUR (30.panta 7.daļa).

Tātad, ja viena darījuma summa vienā operācijā pārsniegs 3000 EUR, tad darījums līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim būs jādeklarē.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602