Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Meitas uzņēmuma bezcerīgo parādu norakstīšana


07.12.2010

Jautājums

Vai nodokļu maksātāja (Latvijas SIA) apliekamais ienākums ir jāpalielina par saistītā uzņēmuma bezcerīgā parāda summu (meitas uzņēmums Baltkrievijā)?

Meitas uzņēmumam šī summa grāmatvedības uzskaitē tika atspoguļota kā izdevums, kas saistīts ar saimniecisko darbību.


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par UIN" 6.panta 1.daļas 6.punktu, nodokļu maksātāja apliekamais ienākums palielinās par:

summu, par kādu taksācijas periodā salīdzinājumā ar iepriekšējo taksācijas periodu tiek palielināti debitoru parādiem paredzētie uzkrājumi, kuri izveidoti un atspoguļoti maksātāja grāmatvedībā, un bezcerīgo debitoru parādu summām (zaudētām, bez cerībām tās kādreiz atgūt), kas tieši iekļautas zaudējumos.

Apliekamo ienākumu var samazināt par zaudēto parādu summām ar noteikumu, ka ir ievērotas pirmās trīs un viena no pārējām prasībām (likuma „Par UIN" 9.panta 1.daļa):

1. ienākums, kas attiecas uz šiem parādiem, pirms tam ir iekļauts apliekamā ienākuma aprēķinā;

2. šo parādu summa ir norakstīta no nedrošiem parādiem paredzēto speciālo uzkrājumu summas vai tieši zaudējumos (izdevumos) nodokļa maksātāja grāmatvedībā kārtējā taksācijas periodā vai kādā no iepriekšējiem taksācijas periodiem;

3. debitors ir Latvijas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, vai to valstu rezidents, ar kurām Latvija noslēgusi konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, ja šīs konvencijas ir stājušās spēkā;

4. debitors ir valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrība, kas likvidēta atbilstoši attiecīgās institūcijas lēmumam;

5. ir tiesas spriedums par parāda piedziņu no debitora un tiesu izpildītāja akts par piedziņas neiespējamību un komercsabiedrība - debitore ir izslēgta no Uzņēmumu reģistra;

6. ir tiesas spriedums par parāda piedziņu no debitora - fiziskās personas - un tiesu izpildītāja akts par piedziņas neiespējamību vai, ja debitora parāda piedziņa tiesas ceļā nav iespējama lietderības apsvērumu dēļ sakarā ar to, ka debitora parāda summa ir mazāka nekā ar tās atgūšanu saistītie izdevumi, ja iepriekš ir veikti pasākumi parāda atgūšanai, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā debitora parāda summa nepārsniedz 0,2 procentus no nodokļa maksātāja taksācijas gada neto apgrozījuma.

Tātad, Latvijas firmai ir jāpalielina apliekamais ienākums par meitas uzņēmuma bezcerīgā parāda summu, bet, ja parāds atbilst likuma „Par UIN" 9.panta nosacījumiem, tad Jūs varat samazināt apliekamo ienākumu.

 

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602