Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumu norakstīšana izīrējot dzīvokli


29.02.2016

Jautājums

Fiziska persona, kura veic saimniecisko darbību, PVN maksātāja, izīrē dzīvokli.

Kā norakstīt maksājumu summas par dzīvokli (telefons, apkure, elektrība), kuru ilgu laiku nevar izīrēt?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 11.panta 1.1 daļu, par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību, kā arī fiziskās personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma (arī zemnieka un zvejnieka saimniecības) darbību.

Savukārt, minētā likuma panta 1.daļa nosaka, ka fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā šajā pantā noteikto ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

Tā kā jautājumā minētajā gadījumā fiziskās personas saimnieciskā darbība ir dzīvokļu izīrēšana, tad gadījumos, ja kāds no dzīvokļiem kādu laiku stāv tukšs sakarā ar to, ka nav atrasts tam īrnieks, maksājumus par apkuri, koplietošanas elektroenerģiju, atkritumu izvešanu, apsaimniekošanu un tml., kuri radīsies neatkarīgi no tā, vai dzīvoklim ir vai nav atrasts īrnieks, Jūs drīkstat uzrādīt kā savus saimnieciskās darbības izdevumus. Taču maksājumus par telefonu, patērēto ūdeni, elektrību un citus tamlīdzīgus izdevumus, kuri rodas tikai tajos gadījumos, kad dzīvoklis ir kādam izīrēts, tajos periodos, kad dzīvoklim nav īrnieka, Jūs nedrīkstat uzrādīt kā savus saimnieciskās darbības izdevumus.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602