Priekšnodokļa atskaitīšana par degvielu un citi automobiļa uzturēšanas izdevumi - www.d-k.lv


Вопрос

Kā pareizi grāmatvedības uzskaitē uzrādīt 20% PVN, kuru nedrīkst atskaitīt kā priekšnodokli par vieglajam automobilim iegādāto benzīnu?

Vai tie ir nesaimnieciskie izdevumi?



Ответ

Saskaņā ar PVN likuma 100.panta 2.daļu, no valsts budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodoklis nav atskaitāmi 20% no nodokļa par iegādātu, nomātu vai importētu vieglo pasažieru automašīnu, kuras sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas sēdvietas, kā arī ar šādas automašīnas uzturēšanu saistītās izmaksas, tai skaitā izmaksas par automašīnas remontu un degvielas iegādi.

Savukārt, likuma "Par UIN" 5.panta 6.daļā noteikts, ka pie izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību, nepieskaita transportlīdzekļa (izņemot reprezentatīvo vieglo automobili) ekspluatācijas izdevumus mēnešos, kuros par transportlīdzekli tiek maksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis (UVTN), neatkarīgi no tā, vai attiecīgais transportlīdzeklis ir izmantots tikai saimnieciskajā darbībā. Mēnešos, kuros par transportlīdzekli tiek maksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis, šā transportlīdzekļa degvielas iegādes izdevumus iekļauj saimnieciskās darbības izdevumos, pamatojoties uz faktiski nobraukto kilometru skaitu katrā mēnesī saskaņā ar nodokļa maksātāja noteikto degvielas patēriņa normu uz 100 kilometriem, kas nepārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu vairāk kā par 20%.

Ja Jūs kā priekšnodokli atskaitat tikai 80% no PVN par degvielu un citiem automašīnas uzturēšanas izdevumiem, tad tas nozīmē, ka tiek maksāts UVTN, jo citādi Jūs drīkstētu atskaitīt kā priekšnodokli visus 100%.

Tātad, Jūsu gadījumā visus ar šī transportlīdzekļa ekspluatāciju saistītos izdevumus, ietverot arī neatskaitāmo PVN priekšnodokļa daļu, drīkstat attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem.

Ar saimniecisko darbību nesaistīti izdevumi būs vienīgi tie degvielas izdevumi, kuri vairāk par 20% pārsniegs izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu vai arī kuri pārsniegs uzņēmumā noteikto degvielas patēriņa normu, kā arī par šiem izdevumiem neatskaitāmais priekšnodoklis.