Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumu uzskaite čekiem ar brīvdienu datumiem


31.07.2014

Jautājums

Valdes loceklis nes izdevumu čekus ar brīvdienu datumu.

Vai drīkst tos iekļaut firmas izdevumos, neliekot viņam darba stundas šajā brīvdienā?


Atbilde

Ja ar valdes locekli ir noslēgts darba līgums, un tajā ir norādīts nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks, tad gadījumos, ja izdevumu čeki ir ar brīvdienu datumiem, vajadzētu arī darba laika uzskaites tabelē šajos datumos uzrādīt nostrādātās stundas.

Lai tas nebūtu jādara,  darba līgumā ar valdes locekli ieteicams atrunāt, ka darba laika uzskaite netiks veikta, saskaņā ar Darba likuma (DL) 148.panta 1.daļu.

Saskaņā ar DL 148.panta 1.daļu, darba laika uzskaite nav jāveic gadījumos, kad, ievērojot attiecīgā darba vai nodarbošanās īpatnības, darba laika ilgums netiek mērīts vai iepriekš noteikts vai to var noteikt paši darbinieki.

Latvijas normatīvie akti neuzskaita gadījumus un nenosaka kritērijus, uz kuriem pamatojoties attiecībā uz konkrēto darbinieku var atkāpties no Darba likuma normām par darba laika un atpūtas organizāciju. Līdz ar to vadlīnijas minētā panta piemērošanai ir meklējamas Eiropas Parlamenta un Padomes 2003. gada 4. novembra Direktīvas 2003/88/EK “Par konkrētiem darba laika organizēšanas aspektiem” 17. panta 1. punktā, proti, atkāpe no noteiktajiem darba laika organizācijas principiem ir piemērojama:

a) vadošiem administratīviem darba ņēmējiem vai citām personām, kam ir autonomas lēmumu pieņemšanas pilnvaras;

b) ģimenē strādājošiem;

c) darba ņēmējiem, kas pilda pienākumus reliģiskās ceremonijās baznīcās un reliģiskās kopienās.

Piemērojot Darba likuma 148. panta 1. daļā paredzēto izņēmumu, darba devējam nav pienākums veikt Darba likuma 137. pantā atrunāto darbinieku darba laika uzskaiti.

Tomēr, arī šajos gadījumos vēlams nodrošināties ar minētā valdes locekļa rakstisku rīkojumu pieņemt šos izdevumu čekus grāmatvedībā, sakarā ar to, ka minētie pirkumi tika veikti, lai nodrošinātu uzņēmuma saimniecisko darbību.


Atstāt savu komentāru

aija.st 10.12.2014 10:16

VID nodokļu speciālisti šajos gadījumos iesaka ailē, kurā uzrāda nostrādātās stundas, likt "0".

Naty 20.08.2014 14:52

Я очень прошу уважаемого Консультанта прояснить следующее. Допустим, в трудовом договоре определено, что "в соответствии с частью 1 статьи 148 Закона о труде, учет рабочего времени вестись не будет". КАК БУДЕТ ВЫГЛЯДЕТЬ ЕЖЕМЕСЯЧНЫЙ ОТЧЕТ в EDS-системе по обязательным платежам VSAOI, IIN и рискам? Отчет содержит графу с учетом отработанного суммированного/нормального (по табелю) времени - бескомпромиссно и определенно. Как быть?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602