Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Ziedojums pansionātam


09.10.2012

Jautājums

Firma nodarbojas ar briļļu tirdzniecību. Pansionāts vērsās pie mums ar lūgumu ziedot. Firmā tika noformēts rīkojums par ziedojumu un uz pilnvaras pamata tika izsniegtas 3 dāvanu kartes 20 latu apmērā.

Kā to atspoguļot grāmatvedības uzskaitē? Vai šie darījumi ir jāreģistrē kases aparātā un jāmaksā PVN? Vai tiek piemērots koeficients 1,5, aprēķinot UIN?


Atbilde

Ziedojumi ir ar saimniecisko darbību nesaistītie izdevumi.

Ar  2010. gadu  par izdevumiem, kuri nav saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību,  ne tikai jāpalielina ar nodokli apliekamais ienākums, bet šis palielinājums jāveic, izdevumiem piemērojot koeficientu 1,5.  Koeficenta piemērošana neattiecas uz ziedojumu summām, par kurām ziedotājs piemēro likuma 20.1 pantā noteikto UIN atlaidi (Likuma „Par UIN” 4.panta 1.daļa.

UIN atlaide ziedotājiem ir atrunāta likuma „Par UIN” 20.1 pantā.

Rezidentiem un pastāvīgajām pārstāvniecībām nodokli samazina par 85 % no summām, kas ziedotas budžeta iestādēm, valsts kapitālsabiedrībām, kuras veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas, kā arī Latvijas Republikā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu, vai citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statusam pielīdzināms statuss saskaņā ar attiecīgās Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts likumiem.

Kopējā nodokļa atlaide nedrīkst pārsniegt 20 procentus no nodokļa kopējās summas.

Nodokļa atlaidi nepiemēro maksātājiem, kuriem taksācijas perioda otrā mēneša pirmajā datumā ir nodokļa parādi par iepriekšējiem gadiem.

Nodokļa atlaidi nepiemēro, ja pastāv vismaz viens no šādiem apstākļiem:

1. ziedojuma mērķī, kas noteikts ziedojuma saņēmējam, ir ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu ziedoto līdzekļu saņēmēju, kas ir ar ziedotāju saistīts uzņēmums vai saistīta persona, vai ziedotāja darbinieks, vai šā darbinieka ģimenes loceklis;

2.ziedojuma saņēmējs veic atlīdzības rakstura darbības, kas vērstas uz labuma gūšanu ziedotājam, ar ziedotāju saistītam uzņēmumam, saistītai personai vai ziedotāja radiniekam līdz trešajai pakāpei vai laulātajam vai nodrošina ziedotāja intereses, kas nav saistītas ar filantropiju.

Minēto atlaidi atspoguļo  UIN deklarācijas 76.rindā.

UIN deklarācijā ziedojuma summu, kurai tiek piemērots likuma „Par UIN” 20.1 pants, uzrāda kā ar saimniecisko darbību nesaistītos izdevumus 02.2 rindā un koeficents 1.5 šinī gadījumā nav jāpiemēro.

Ja ziedojumam netiek piemērots likuma „Par UIN” 20.1 pants, tad tiem piemēro koeficentu 1.5 un tos uzrāda deklarācijas 02.1 rindā.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.933 2.12 punktu, PVN likuma normas nepiemēro labdarības nolūkā bez atlīdzības nodotām precēm un pakalpojumiem.

Tikai nedrīkst aizmirst, ka budžetā jāatgriež atskaitītais priekšnodoklis par precēm, kas tika nodotas bez atlīdzības, un tas jāuzrāda PVN deklarācijas 57.rindā.

Jūsu kompānijai ir jānoslēdz ziedojuma līgums ar minēto pansionātu, kurā jānorāda bez atlīdzības nodoto dāvanu karšu daudzums un vērtība. Izsniedzot dāvanu kartes, jānoformē preču piegādes dokuments. Līgumā arī vajadzētu vienoties, kādā veidā minētās dāvanu kartes tiks atprečotas. Vislabāk atprečošanas brīdī būtu  izrakstīt preču piegādes dokumentu, kurš saturētu arī visus attaisnojuma dokumenta obligātos rekvizītus (MK noteikumu Nr.585  7.1 un 7.2 punkti), kurā minēt, ka tā ir preču saņemšana par dāvanu kartēm ,saskaņā ar ziedojuma līgumu.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602