Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Uzņēmuma vadība nosūta darbinieku mācīties par zobārstu


06.08.2012

Jautājums

Uzņēmuma vadība SIA nolēma sūtīt savu darbinieku mācīties par zobārstu. Vai mēs varam apmaksāt viņam mācības augstskolā, kā tas atsauksies uz gada pārskatu? Vai var ģimenes locekli sūtīt mācīties augstskolā un apmaksāt viņam mācības, kā tas atsauksies uz gada pārskatu?


Atbilde

MK noteikumu Nr.112 4.punktā teikts, ka ienākumi, par kuriem nav jāmaksā algas nodoklis ir darba devēja segtie izdevumi:

 - par darbinieka apmācību, lai iegūtu, uzlabotu vai paplašinātu darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamās iemaņas un zināšanas (izņemot vispārējās izglītības iegūšanu un augstākās izglītības iegūšanu);

- par darbinieka profesionālās sagatavotības paaugstināšanu kursos un semināros.

Ja students ir firmas darbinieks, tad mācību apmaksa ir labums, kas sniegts darbiniekam,  kas jāietver darba algā un jāapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un ar sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Visi algotā darba ienākumi, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atlaides un attaisnotos izdevumus, no kuriem tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir sociālās apdrošināšanas iemaksu objekts (likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14.panta 1.daļa).

Ja students nav firmas darbinieks, tad mācību maksa skaitās dāvana fiziskai personai. Firmai ir pienākums par dāvanas summu palielināt apliekamo ienākumu (UIN deklarācijas 02.1 rinda), jo tie ir uzņēmuma izdevumi, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību (likuma  „Par UIN” 5.panta 1.daļa).

No 2010.gada 1.janvāra ar saimniecisko darbību nesaistītie izdevumi tiek palielināti ar koeficientu 1.5 (likuma „Par UIN” 4.panta 1.daļa).



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602