Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Finanšu atbalsts, kas saņemts no valsts, Eiropas Kopienas vai citām starptautiskajām organizācijām


04.11.2011

Jautājums

Kā tiek uzskaitīts finanšu atbalsts, kas saņemts no valsts, Eiropas Kopienas vai citām starptautiskām organizācijām un kā tas atspoguļojas grāmatvedības uzskaitē?



Atbilde

No valsts, pašvaldības, ārvalstīm, Eiropas Kopienas vai citām starptautiskajām organizācijām saņemtais finanšu atbalsts tiek uzrādīts bilances postenī „Nākamo periodu ieņēmumi” ilgtermiņa vai īstermiņa kreditoru sastāvā, ja izpildās nosacījumi, kas noteikti līgumā ar personu, kura sniedz finansiālo palīdzību (MK noteikumi Nr.537).

Ja nosacījumi neizpildās, naudu nākamajos periodos būs nepieciešams atgriezt.

Bilances postenī „Nākamo periodu ieņēmumi” tiek norādīts arī:

- finanšu atbalsts, kas izpaužas kā par valsts, pašvaldību, ārvalstu, Eiropas Kopienas vai citu starptautisko organizāciju līdzekļiem izveidoti ieguldījumi ar ierobežotu izmantošanas termiņu uzņēmuma īpašumā bez atlīdzības vai to pārdošana uzņēmumam par cenu, kas ir zemāka par šī objekta tirgus vērtību;

- no Eiropas Savienības struktūrfondiem saskaņā ar apstiprināto finansēšanas kārtību sniegtā finanšu palīdzība, kas izpaužas kā izdevumu atgriešana pēc ilgtermiņa ieguldījumu objekta iegādes, izveidošanas vai uzcelšanas vai celtniecības projekta pabeigšanas – uz iesniegto pieprasījumu pamata par struktūrfondu līdzekļu atgriešanu saskaņā ar saņemtajām summām.

Uzņēmums var izvēlēties finanšu palīdzības veidā saņemtā pamatlīdzekļu objekta vai ilgtermiņa finanšu ieguldījumu objekta novērtējumu saskaņā ar patieso vērtību.

Bilances postenī „Nākamo periodu ieņēmumi” noradītā saņemtās finanšu palīdzības vai citā formā saņemtā finanšu atbalsta summa tiek iekļauta atbilstošā pārskata gada ieņēmumos:

- ja saņemtā finanšu palīdzība vai citā formā saņemtais finanšu atbalsts pilnībā sedz minētā objekta vērtību, - saskaņā ar to nolietojuma norakstīšanas summām un kārtējā (pārskata) gada vērtību;

- ja saņemtā finanšu palīdzība vai citā formā saņemtais finanšu atbalsts sedz tikai daļu no minētā objekta vērtības, - saskaņā ar tām nolietojuma norakstīšanas summu un šī objekta vērtības daļām pārskata gādā, kas attiecas uz saņemto finanšu palīdzību vai finanšu atbalstu.

Ja par finanšu palīdzības formā saņemto naudu ir iegādāts vai finanšu atbalsta formā ir saņemts zemes gabals vai cits ilgtermiņa ieguldījumu objekts ar neierobežotu izmantošanas laiku, tad tāds finanšu atbalsts tiek iekļauts tikai pārskata gada ieņēmumos, kad attiecīgais ilgtermiņa ieguldījumu objekts ir pārdots, izņemot gadījumu, ja minēto ilgtermiņa ieguldījumu objektu ir iespējams  nepastarpināti sasaistīt ar kaut kādu citu ilgtermiņa ieguldījumu objektu, kura izmantošanas termiņš ir ierobežots. Tādā gadījumā finanšu atbalstu var iekļaut ieņēmumos pakāpeniski šim otrajam objektam paredzētajā lietošanas periodā.

Ja sekojošajos gados pēc saņemtās palīdzības iekļaušanas bilancē vai peļņas vai zaudējumu aprēķinā izrādīsies, ka neizpildās kāds no nosacījumiem, ko noteikusi persona, kas sniedz finanšu atbalstu, tad to pilnībā vai daļēji ir jāatgriež.

Tad finanšu atbalsta summa, kas iekļauta pārskata gada ieņēmumos, tiek norakstīta izdevumos tajā pārskata gadā, kad noteikti kļuva zināms, ka šī summa būs jāatgriež.

Grāmatvedības uzskaitē tas atspoguļojas šādi:

D 26…            K 591…                  10000  saņemtas subsīdijas no valsts.

D 7…(742..)    K 53…,26…(129…)   5500    subsīdiju norakstīšana izdevumos, atbilstoši to izmantošanas apjomam (vai nolietojuma aprēķinam) pārskata gadā.

D 591…          K 81…                    5500    saņemtās finanšu palīdzības norakstīšana pārskata gada ieņēmumos .



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602