Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Pamatkapitāla pārformēšana no latiem uz euro


18.06.2015

Jautājums

Kā pārformēt pamatkapitālu no latiem uz euro un kādos termiņos?


Atbilde

Komerclikuma „Pārejas noteikumu” 38. punktā ir teikts, ka kapitālsabiedrībai, kuras pamatkapitāls izteikts latos, no 2014.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 30.jūnijam jāpiesaka komercreģistra iestādei statūtu grozījumus, kas paredz pamatkapitāla un pamatkapitāla daļas (akcijas) nominālvērtības denomināciju no latiem uz euro.

Arī saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likuma 22.panta 4.punktu, tām kapitālsabiedrībām, kuru statūtos pamatkapitāla daļas (akcijas) nominālvērtība izteikta latos, 30 mēnešu laikā no eiro ieviešanas dienas jāpiesaka komercreģistra iestādē statūtu grozījumus, kas paredz pamatkapitāla daļas (akcijas) nominālvērtības izteikšanu euro, un jāiesniedz tai dokumentu, kurā ietverta informācija par dalībniekiem piederošajām daļām.

2015.gada 21.maijā Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja Komerclikuma grozījumus, kas paredz kapitālsabiedrību (SIA, AS) pamatkapitāla pārrēķināšanu no latiem uz eiro, ja uzņēmums līdz nākamā gada 30.jūnijam neiesniegs izmaiņām nepieciešamos dokumentus. Vienlaikus būtiski uzsvērt, ka Komerclikuma grozījumi neatbrīvo kapitālsabiedrības no prasību izpildes par pamatkapitāla denomināciju – dokumenti, kas apliecina izmaiņas, ir jāiesniedz visām kapitālsabiedrībām.

Prasība veikt pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro līdz 30.06.2016. paliek saistoša visiem uzņēmumiem, taču jaunie KL grozījumi paredz skaidru UR rīcību situācijā, ja uzņēmums šīs prasības nebūs izpildījis noteiktajā termiņā -  tādā gadījumā UR, nepieņemot atsevišķu lēmumu, pārrēķinās komercreģistrā ierakstīto pamatkapitālu uz euro. Taču tas nenozīmē, ka uzņēmums tiek atbrīvots no prasību izpildes.

Ja kapitālsabiedrības neiesniegs pieteikumu denominācijas veikšanai līdz 30.06.2016., tām būs pienākums, piesakot komercreģistra iestādei jebkuras izmaiņas komercreģistra ierakstos vai dokumentu pievienošanu reģistrācijas lietai, vienlaikus veikt arī denomināciju.

Pēc 30.06.2016. denomināciju vairs nevarēs veikt, izmantojot KL noteiktos atvieglojumus (lēmuma pieņemšana ar vienkāršu balsu vairākumu, atbrīvojums no valsts nodevas un maksas par publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", atbrīvojums no parakstu notariālas apliecināšanas pienākuma).

Ar pamatkapitāla izteikšanu euro saistīto dokumentu sagatavošanu Jūs varat veikt vai nu paši, vai arī griezties pēc palīdzības firmās, kuras sniedz juridiskos un grāmatvedības pakalpojumus.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602