Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Inventarizācija mazumtirdzniecības veikalā


27.08.2013

Jautājums

Mazumtirdzniecības veikalā veikta inventarizācija un konstatēts preču atlikums pārdošanas cenās. Ja piemēro vidējās svērtās cenas metodi, tad kā pareizi noteikt preču atlikumu pašizmaksu (atņemt uzcenojumu), ja uzcenojums uz dažādām preču grupām ir atšķirīgs?


Atbilde

Gada pārskatu likuma 32. pants nosaka, ka apgrozāmajiem līdzekļiem jāpiemēro tāds novērtējums, lai tie bilances datumā tiktu novērtēti atbilstoši zemākajai tirgus cenai vai pašizmaksai.

Saskaņā ar LGS Nr.11. krājumus sākotnēji novērtē atbilstoši to iegādes izmaksām vai ražošanas pašizmaksai. Turpmāk krājumu atlikumus novērtē atbilstoši iegādes vai ražošanas pašizmaksai vai zemākajām tirgus cenām bilances datumā atkarībā no tā, kurš no šiem rādītājiem ir zemāks. Ja krājumu izmaksas ir neatgūstamas, attiecīgās krājumu vienības novērtē atbilstoši neto pārdošanas vērtībai.

Krājumu pašizmaksas noteikšanai izmanto izmaksu novērtēšanas metodes - vidējo svērto cenu metodi vai FIFO (pirmais iekšā-pirmais ārā) metodi. Sabiedrībai jālieto viena un tā pati krājumu novērtēšanas metode visiem līdzīga veida un lietojuma krājumiem. Cita veida krājumiem vai krājumiem, kas izmantojami citādi, var būt nepieciešama cita novērtēšanas metode.

Saskaņā ar vidējo svērto cenu metodi, katras vienības izmaksas nosaka, pamatojoties uz līdzīgu vienību vidējām svērtajām izmaksām perioda sākumā un perioda laikā iepirktu vai saražotu līdzīgu vienību izmaksām. Vidējo lielumu var aprēķināt pa periodiem vai, saņemot katru papildus krājumu partiju.

FIFO metode pamatojas uz pieņēmumu, ka tās krājumu vienības, kuras iepirktas vai saražotas pirmās, pārdod pirmās, un rezultātā vienības, kas paliek krājumos perioda beigās, ir tās, kuras iepirktas vai saražotas visvēlāk. Izmantojot FIFO metodi, krājumu uzskaites vienību izlietojumu novērtē atbilstoši agrāk reģistrētajām (pirmajām), bet šo krājumu uzskaites vienību atlikumu - atbilstoši vēlāk reģistrētajām (pēdējām) šo vienību iegādes vai ražošanas secībā uzskaitē reģistrētajām to iegādes vai ražošanas izmaksām un cenām sadalījumā pa šo krājumu uzskaites vienību piegādes vai ražošanas partijām, neatkarīgi no to izlietošanas faktiskās secības.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, uzņēmumā ir jānodrošina iespēja veicot  inventarizāciju, krājumus uzskaitīt to pašizmaksā. Jūsu gadījumā krājumu pašizmaksas noteikšanā ieteicamāk būtu lietot FIFO metodi. Tādā gadījumā inventarizācijas rezultātiem  pašizmaksu pārsvarā  varētu atrast pēdējos preču iegādes dokumentos.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602