Produkcijas ražošana un realizācija caur savu veikalu - www.d-k.lv


Вопрос

Firma izgatavo produkciju un realizē to caur savu veikalu.

Kā pareizi noformēt šo darījumu?

Pēc kādiem dokumentiem noformēt produkcijas nodošanu veikalam?



Ответ

Saskaņā ar Gada pārskatu likuma  30. panta 3. daļu , pašu izgatavoto produkciju finanšu grāmatvedībā jānovērtē ražošanas pašizmaksā: To aprēķina, saskaitot izejvielu, pamatmateriālu un palīgmateriālu izlietojumu atbilstoši iegādes izmaksām un blakusizmaksām, kas tieši saistītas ar novērtējamā ražojuma izgatavošanu. Pie ražošanas izmaksām var pieskaitīt arī attiecīgu daļu izmaksu, kas nav tieši saistītas ar ražojuma izgatavošanu, ja vien šīs izmaksas ir attiecināmas uz to pašu laika posmu.

Kādus kontus lietot katrā konkrētā uzņēmumā, lai ievērotu nepieciešamās uzskaites nodrošināšanu, to izvēlas pats uzņēmums, apstiprinot savu kontu plānu.  Likumdošana šo izvēli neierobežo.

 Kā ražošanas uzņēmums, Jūs grāmatvedībā varētu izveidot atsevišķus kontus izejvielu un gatavās produkcijas uzskaitei atbilstoši Gada pārskatu likuma 10. pantā dotajai bilances shēmai. Piemēram, konts 2110  - „Izejvielas, pamatmateriāli un palīgmateriāli’, konts 2130  - „Gatavie ražojumi ”.

Pārgrāmatošana jāveic, pamatojoties uz attaisnojuma dokumentu, kura formu Jūs paši nosakāt un apstiprināt . Parasti tas ir akts par saražoto gatavo produkciju, kuru sagatavojat par attiecīgu periodu vai savādāk, - kā tas ir noteikts Jūsu grāmatvedības politikā. Produkcijas nodošana no ražošanas uz tirdzniecību ir jānoformē ar iekšēju dokumentu – pavadzīmi, kurā norāda visu informāciju kāda ir obligāta preču piegādes dokumentam saskaņā  ar MK noteikumu Nr.585 „Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” I 2 sadaļu.

Pavadzīmes reģistrē tirdzniecības preču pavaddokumentu žurnālā.

Grāmatojumi:

Izejvielu iegādes brīdī:

D 2110 „Izejvielas, pamatmateriāli un palīgmateriāli’ 

D 5721 „PVN norēķini ar budžetu” (ja esat PVN maksātājs) ”

K 5310 „Norēķini ar piegādātājiem”;

            Saražojot gatavu produkciju (uz akta pamata par attiecīgu laika periodu):

D 2130 „Gatavie ražojumi”

K 2110 „Izejvielas, pamatmateriāli un palīgmateriāli’

Gada beigās inventarizācijā  konstatē izejvielu atlikumus un gatavo ražojumu atlikumus noliktavā. Faktiski dabā konstatētajam ir jāsaskan ar grāmatvedības attiecīgo kontu (D 2110, D 2130  u.c., ja tādi ir) atlikumiem. Starpības  varētu grāmatot attiecīgi uz kontiem -  7190 „Pirkto materiālu vērtības izmaiņas” vai 6610  - „Gatavās produkcijas krājumu un vērtības izmaiņas”.

Varat izvēlēties arī citus kontus un grāmatojumus, tikai noteikti ir jānodrošina:

-          lai izmaksās tiek norakstīta pārdoto preču pašizmaksas kopsumma,

-          lai atlikumā esošie -  izejvielas, materiāli un gatavā produkcija tiek pareizi uzskaitīti un uzrādīti pa atlikumu veidiem un summām (saskaņā ar Gada pārskatu likuma 31. panta pašizmaksas novērtēšanas nosacījumiem).

Jāievēro arī, ka pašražoto materiālu un produkcijas uzskaite obligāti kārtojama atsevišķi no pirkto materiālu un preču uzskaites.