Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Preču mazumtirdzniecība gadatirgos, izbraukuma un ielu tirdzniecības laikā - 2010. gadā


12.10.2010

Jautājums

Firma, PVN maksātāja, pārdod preces mazumtirdzniecībā gadatirgos, izbraukuma un ielu tirdzniecības laikā. Kā tiek uzskaitīts un reģistrēts saņemtais ienākums?


Atbilde

MK noteikumu Nr.282 „Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" 70.punktā noteikts, ka nodokļu maksātāji, saņemot samaksu par darījumiem skaidrā naudā, nodokļu un citu maksājumu reģistrācijai var neizmantot kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas, ja darījumu apstiprina ar stingrās uzskaites kvīti, kas noformēta šo noteikumu 61.punktā noteiktajā kārtībā.

Tas attiecas:

- uz precēm, kuras pārdod mazumtirdzniecībā ārpus pastāvīgās darbības veikšanas vietas (struktūrvienības), un sniegtajiem pakalpojumiem, ja samaksa saņemta preču pārdošanas vai pakalpojumu sniegšanas vietā;

- uz pašu iegūtu vai ražotu preču pārdošanu to ražošanas vietā (izņemot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos) vai šo preču remontu;

- uz pastāvīgajā darbības vietā (struktūrvienībā) sniegtajiem pakalpojumiem, ja tajā vidējie skaidrās naudas ieņēmumi mēnesī nepārsniedz sešas minimālās mēneša darba algas. Vidējos skaidrās naudas ieņēmumus mēnesī aprēķina, trijos iepriekšējos kalendāra mēnešos gūto skaidrās naudas ieņēmumu kopējo summu izdalot ar trīs;

- uz zvērinātu advokātu un notāru, to biroju un filiāļu sniegtajiem juridiskajiem pakalpojumiem;

- uz citām precēm un pakalpojumiem, noteiktiem MK noteikumu Nr.282 70.punktā.

 Tātad, līdz 2010.gada 1.jūlijam pārdodot preces mazumtirdzniecībā gadatirgos, izbraukuma un ielu tirdzniecības laikā, par darījumiem saņemtā samaksa tiek apstiprināta ar numurētu un VID teritoriālajā iestādē reģistrētu kvīti.

No 2010 gada 1.jūlija pie preču realizācijas  mazumtirdzniecībā gadatirgos , izbraukuma un ielu tirdzniecības vietās darījumu jānoformē ar EKA čeku ( mainījās MK noteikumu Nr.282 70.1.1.punkta redakcija).    

Ar PVN apliekamā (neapliekamā) persona par pašu ražotās produkcijas pārdošanu mazumtirdzniecībā ielu tirdzniecības vietās var neizmantot  EKA, bet pēc pircēja pieprasījuma tai ir jāapliecina darījumu ar noformētu reģistrēto kvīti (MK noteikumu Nr.282 70.2.1.punkts).

No 01.07.2010. tikai ar PVN neapliekamā persona par iepirktu preču pārdošanu mazumtirdzniecībā ielu tirdzniecības vietās un šajās vietās sniegtajiem pakalpojumiem var neizmantot EKA, bet pēc pircēja pieprasījuma tai ir jāapliecina darījumu ar noformētu reģistrēto kvīti (MK noteikumu Nr.282 70.2.11.punkts).


Atstāt savu komentāru

Asja 13.10.2010 16:31

Paldies, man šī info noderēja, bet vēl, jautājums - ja sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums vēlas savu produkciju pārdot veikalos, kādi dokumenti nepieciešami, lai to drīkstētu darīt? Šoreiz runa nav par savstarpēju darījumu noformēšanu, bet tieši par dokumentiem, kas atauj veikalam pieņemt no šī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumma preces (piemēram - karbonādītes, kotletes, pīrādziņus utt.) Paldies

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602