Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darījumi ar lietotām mantām


23.11.2009

Jautājums

Kā tiek veikta uzskaite un aplikšana ar nodokļiem komisijas tirdzniecībā iekšzemē?

Vai iegādātie no fiziskajām personām Vācijā automobiļi skaitās par lietotām mantām?

Vai šajā gadījumā drīkst izmantot īpašo nodokļu piemērošanas kārtību?

 


Atbilde

 

MK 2004.gada 13. aprīļa noteikumi Nr.292 “Kārtība, kādā pievienotās vērtības nodoklis piemērojams darījumos ar lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām” nosaka kārtību, kādā pievienotās vērtības nodoklis piemērojams darījumos ar lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām.

Lietotu mantu, mākslas darbu, kolekciju priekšmetu un senlietu tirgotājs (turpmāk - tirgotājs) šo noteikumu izpratnē ir apliekamā persona, kuras saimnieciskā darbība ir lietotu mantu, mākslas darbu, kolekciju priekšmetu un senlietu pirkšana vai izlaišana brīvam apgrozījumam, lai tās pārdotu, neatkarīgi no tā, vai šī persona rīkojas savās vai citas personas interesēs saskaņā ar līgumu, kas par pirkšanu vai pārdošanu paredz maksāt starpniecības atlīdzību.


Lietotu mantu, mākslas darbu, kolekciju priekšmetu un senlietu pārdevējs (turpmāk - pārdevējs) šo noteikumu izpratnē ir persona, kas iekšzemē vai no citas Eiropas Savienības dalībvalsts (turpmāk - cita dalībvalsts) piegādā vai nodod preci pārdošanai tirgotājam un atbilst vismaz vienam no šādiem nosacījumiem:

-  ir persona, kas neveic saimniecisko darbību;

- ir persona, kas veic tikai tādus darījumus, kas nav apliekami ar nodokli saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 6.panta pirmo daļu vai attiecīgajām citas dalībvalsts tiesību aktu normām;

- ir persona, kas veic saimniecisko darbību un nav reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 3.panta piekto, 5.1 daļu vai 26.pantu vai arī kas ir citas dalībvalsts neapliekamā persona saskaņā ar citas dalībvalsts tiesību aktu normām, un kas tirgotājam piegādā vai nodod lietotus pamatlīdzekļus;

- ir tirgotājs, kura preču piegādei piemēro nodokli saskaņā ar īpašo nodokļa piemērošanas kārtību atbilstoši šiem noteikumiem vai attiecīgajām citas dalībvalsts tiesību aktu normām.

Tirgotājam ir tiesības izvēlēties īpašo pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību, noteiktu likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”.

Saskaņā ar MK 2004. gada 13. aprīļa noteikumu Nr. 292 “Kārtība, kādā pievienotās vērtības nodoklis piemērojams darījumos ar lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām” 13. punktu par īpašo nodokļa piemērošanas kārtību uzskata tādu nodokļa piemērošanas kārtību, kur ar nodokli tiek aplikta starpība starp atlīdzību, ko tirgotājs ir saņēmis par pircējam piegādātajām precēm, un iepirkuma vērtību.

Šī starpība ir samazināma par aprēķinātā pievienotās vērtības nodokļa vērtību.


Pārdošanas vērtība ir visa atlīdzība, ko tirgotājs par preču piegādi ir ieguvis vai iegūs no pircēja vai trešās puses, ieskaitot ar darījumu tieši saistītās subsīdijas, nodokļus, nodevas un citus maksājumus, kā arī papildu maksājumus (piemēram, starpniecības atlīdzību, iesaiņošanas, transporta un apdrošināšanas izmaksas).


Iepirkuma vērtība ir visa atlīdzība, ko tirgotājs ir samaksājis vai samaksās pārdevējam par preču piegādi vai mākslas darbu autoram vai autortiesību pārņēmējam par mākslas darbu piegādi, ieskaitot ar darījumu tieši saistītās subsīdijas, nodokļus, nodevas un citus maksājumus, kā arī papildu maksājumus (piemēram, starpniecības atlīdzību, iesaiņošanas, transporta un apdrošināšanas izmaksas).

Ja preces iepirkuma vērtība ir lielāka nekā atlīdzība, kuru tirgotājs saņems no pircēja, tad starpība ir negatīva un nodokli budžetā neaprēķina un deklarācijā nenorāda.


Piemērs

Komisijas veikals, kas tirgo lietotās mantas, pieņēma preci komisijā par 200 Ls.

Pieņemto preci tirgotājs pārdos pircējam par 280 Ls.

 Ja tirgotās pieņēma īpašo nodokļa piemērošanas kārtību, tad aplikšana ar nodokļiem un grāmatojumi izskatīsies šādi:

1) Preces iegāde komisijā


D 213          K55…            200,00 Ls


2) Preces pārdošana pircējam un pārdotas preces norakstīšana:


D 26...         K 61...             266,12 Ls          - pārdošanas vērtība


D 26...         K 5721              13,88 Ls       - 21% PVN


D55…         K26…              200,00 Ls


D 7...           K 213                200,00 Ls           - pārdotas preces norakstīšana


Ar nodokli apliekamo vērtību 66,12 Ls norāda PVN deklarācijas 41. rindā, aprēķināto nodokli 13,88- 52. rindā.

No iepriekšminēta seko, ka iegādātājiem lietotiem automobiļiem var piemērot MK 2004. gada 13. aprīļa noteikumos Nr. 292 “Kārtība, kādā pievienotās vērtības nodoklis piemērojams darījumos ar lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām” norādīto kārtību.

Bet jāņem vērā sekojošs:

Saskaņā ar likuma “Par PVN” 30. panta 5. daļu, ja Latvijas Republikā tiek saņemtas preces no citas Eiropas Savienības dalībvalsts neapliekamās personas, nodoklis par preču iegādi nav jāaprēķina un nav jāmaksā budžetā.

Saskaņā ar MK 2004. gada 13. aprīļa noteikumu Nr. 292 “Kārtība, kādā pievienotās vērtības nodoklis piemērojams darījumos ar lietotām mantām, mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem un senlietām” 30. punktu lietotu preču iegāde ES teritorijā neapliek ar nodokli un nenorāda deklarācijā, ja šo preču piegādi no citas dalībvalsts ir veicis tirgotājs, kas šajā dalībvalstī ir reģistrējies kā ar nodokli apliekama persona. Par attaisnojuma dokumentu uzskata nodokļa rēķinu, kuru ir izrakstījis citas dalībvalsts tirgotājs un uz kura ir atzīme par to, ka viņš ir piemērojis īpašo nodokļa piemērošanas kārtību preču tirdzniecībā. Nodokļa rēķinā nodokļa summa atsevišķi nav norādīta.

 


Atstāt savu komentāru

oxana 02.03.2010 16:11

Именно этот выделенный ПВН вы можете и зачесть а в приложении к декларации указывается сумма на которую начислен их ПВН,т.е.из прибыль,а не вся ст-ть товара.

lara88 24.02.2010 12:00

Вопрос по вычету предналога:Согласно этим правилам п.22,23"Торговец в выписанном покупателю налоговом счете .... не указывает стоимость налога" и" Покупатель налог за приобретенные товары не вычитает в качестве предналога, если к поставке товаров применяется налог в соответствии с особым порядком применения налога.".
Мы покупаем б/у авто у лизинговой компании.Они в счете выделили свой ПВН с суммы их прибыли.На наш недоуменный вопрос как так и почему? они ответили, да,все правильно мы делаем. И коль мы его Вам показали, то и ВЫ, как покупатели, можете поставить его себе в предналог.Хорошо, забудем о продавце, это его проблемы. Но вот в данной ситуации, имея счет от продавци с ВЫДЕЛЕННЫМ ПВН, может мы действительно можем зачесть его себе? Хотя как-то все криво, не правда ли? Буду признательна за ответ.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602