Ir iztecējis preču realizācijas termiņš - www.d-k.lv


Вопрос

Uz precēm, kuras tika iegādātas saimnieciskajai darbībai, iztecēja realizācijas termiņš. Kā šo darījumu pareizi atspoguļot grāmatvedības uzskaitē? Vai ir jākoriģē uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācijas apliekamais ienākums?



Ответ

 

Preču norakstīšana, kurām iztecējis realizācijas termiņš un tās sākotnēji bija paredzētas izmantot saimnieciskajā darbībā, notiek uz norakstīšanas akta pamata, kuru paraksta 3-4 darbinieku ekspertu komisija.

 

Tādēļ preces, kurām ir iztecējis realizācijas termiņš, ir nepieciešams norakstīt piespiedu kārtā un nevajag aprēķināt, un atgriezt budžetā atskaitīto priekšnodokli.

 

Saskaņā ar 2006.gada 4.jūlija MK noteikumu Nr.556 ”Likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumu” 46.punktu pie izdevumiem, kas nav eko­nomiski saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita preces zudumus un norakstīto preču vērtību, kas pārsniedz nodokļu maksātāja plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam.

 

Plānoto zudumu normatīvus taksācijas periodam aprēķina, pamatojoties uz faktisko preču zudumu vērtību iepriekšējos trijos taksācijas periodos.

 

Jaunizveidotiem uzņēmumiem plānoto zudumu normas aprēķina, pamatojoties uz attiecīgā uzņēmuma taksācijas gada prognozi un ievērojot saimnieciskās darbības specifiku. Uzņēmumam jābūt izstrādātam stāvoklim par plānotajām zuduma normām. 

Bojāto preču norakstīšana uzņēmuma nostādīto normu robežās nepalielina apliekamo ienākumu, bet šīs normas pārsniedzot – apliekamais ienākums palielinās (UIN deklarācijas 3. rinda).

 

Grāmatojumi, pamatojoties uz preču norakstīšanas aktiem būs sekojoši:

 

1) Ja preču uzskaite tiek veikta atbilstoši periodiskās inventarizācijas metodei, tad norakstīto preču summu pārnesam uz kontu preces:

 

D213 K712 – 100 Ls;

 

2) Bojāto preču norakstīšana nostādīto normu robežās:

 

D755 K213 – 20 Ls – apliekamais ienākums par šo summu nepalielinās;

 

Pie piespiedu preču norakstīšanas uz akta pamata, 21 % PVN budžetā netiek ieskaitīts, likums to neparedz.

 

3) Pārsniegto uzstādīto normu preču norakstīšana:

 

D829 K213 – 80 Ls (21 % PVN budžetā netiek ieskaitīts, bet apliekamais ienākums palielinās – deklarācijas 03. rinda).