Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darbinieka dzīvības apdrošināšanas līgums (bez līdzekļu uzkrāšanas)


19.05.2015

Jautājums

Uzņēmums pērk apdrošināšanas polises (bez līdzekļu uzkrāšanas) saviem darbiniekiem uz gadu. Ar kādiem nodokļiem ir jāapliek apdrošināšanas polises gadījumos, kad darbinieks tiek atbrīvots no darba nenostrādājot 1.gadu un vienu polisi viņš atgriež, otra polise paliek pie darbinieka (polises vērtība -120 euro).


Atbilde

Likuma „Par IIN” 8.panta 5.daļā ir teikts, ka no maksātāja ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis, izslēdz Latvijas Republikā vai citā ES dalībvalstī, vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrētā apdrošināšanas sabiedrībā iemaksātās dzīvības (bez līdzekļu uzkrāšanas), veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10 % no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 EUR gadā, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

- darbības termiņš dzīvības, veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas līgumam (bez līdzekļu uzkrāšanas) nav īsāks par vienu gadu;

- dzīvības, veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas līguma noteikumi paredz, ka apdrošināšanas atlīdzību par apdrošināšanas gadījumu izmaksā apdrošinātajai personai (vai tās labuma guvējam), citas summas, kas saistītas ar līguma darbību vai tā pārtraukšanu, izmaksā darba devējam (apdrošinājuma ņēmējam), un neparedz aizdevumu izsniegšanu apdrošinātajām personām.

Saskaņā ar likuma „Par VSA” 14.panta 7.daļu, VSA obligāto iemaksu objektā netiek ietvertas darba ņēmēja labā veiktās darba devēja iemaksas privātajos pensiju fondos atbilstoši licencētajiem pensiju plāniem, iemaksātās dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju summas un iemaksātās dzīvības, veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas (bez līdzekļu uzkrāšanas) prēmiju summas saskaņā ar likuma "Par IIN" noteikumiem.

MK noteikumu Nr. 899 „Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība” 31.punkts nosaka, ja darba līgums starp darba devēju un darbinieku tiek pārtraukts, bet apdrošināšanas līgums tiek pārjaunots uz attiecīgā darbinieka jauno darba devēju vai citu tā paša darba devēja darbinieku vai attiecīgais darbinieks pats to pārņem, uz darba līguma pārtraukšanas dienu tiek noteikta par darbinieku veikto maksājumu attiecība pret darbinieka bruto darba samaksas kopsummu darba līguma pārtraukšanas gadā. Ja apdrošināšanas prēmiju maksājumu summa pārsniedz likumā noteikto ierobežojumu, pārsnieguma summa tiek aplikta ar nodokli.

Gadījumos, kad darba līgums starp darba devēju un darbinieku tiek pārtraukts un noslēgtais dzīvības (bez līdzekļu uzkrāšanas), veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas līgums netiek pārjaunots uz citu darba devēju vai darbinieku, uz darba līguma pārtraukšanas dienu tiek noteikta par darbinieku veikto maksājumu apmērs darba līguma pārtraukšanas gadā un apdrošināšanas prēmiju summai likumos „Par IIN” un „Par VSA” noteiktais ierobežojums ir piemērojams proporcionāli laika posmam, kurā uz minēto darbinieku bija noslēgts dzīvības (bez līdzekļu uzkrāšanas), veselības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas līgums.

Ja darba attiecības ar darbinieku tiek pārtrauktas, bet darbinieks vēlas saglabāt šo polisi līdz gada beigām, apdrošināšanas polises izmaksas par šo periodu vajadzētu ieturēt no darbinieka. Pretējā gadījumā tas būs darbinieka gūtais labums, kas jāapliek ar IIN un VSAOI.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602