Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Darījuma attēlošana PVN deklarācijā, avanss par kuru pārskaitīts 2011.gadā


30.11.2016

Jautājums

Firma pārskaitīja avansu par iekārtu detaļu renovācijas pakalpojumiem 2011.gadā. PVN likme bija 22%, PVN, kurš bija attēlots deklarācijā 2011.gadā. Šobrīd, 2016.gadā firma šīs detaļas saņem.

Kā attēlot pavadzīmē PVN, pēc kādas likmes?


Atbilde

Saskaņā ar likuma „Par PVN”, kurš bija spēkā līdz 31.12.2012.g., 1.panta 9.punkta “d” apakšpunktu kā priekšnodokli varēja atskaitīt PVN summu, kas samaksāta avansā par precēm vai pakalpojumiem. Arī minētā likuma 10.panta 12 daļā bija norādīts, ka nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem atskaitāmas pēc preču vai pakalpojuma un nodokļa rēķina saņemšanas vai pēc nodokļa rēķinā norādītās nodokļa summas samaksas avansā.

Atbilstoši likuma “Par PVN” 8.panta 2.daļai, pakalpojuma sniegšana bija notikusi, ja pakalpojums bija sniegts pasūtītājam vai atlīdzība par pakalpojumu bija saņemta pirms pakalpojuma sniegšanas.

Līdz ar to 2011.gadā gan pakalpojuma sniedzējam saņemtais avanss bija jāuzrāda PVN deklarācijā, gan Jums kā pakalpojuma saņēmējam bija tiesības atskaitīt kā priekšnodokli PVN no samaksātā avansa summas un uzrādīt to attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijā.

Arī saskaņā ar PVN likuma 120.panta 1.un 2.daļām, nodokli par iekšzemē piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem, par kuriem nodokli maksā preču piegādātājs vai pakalpojuma sniedzējs, norāda tā taksācijas perioda nodokļa deklarācijā, kad veikta preču piegāde vai sniegts pakalpojums un izrakstīts nodokļa rēķins. Ja atlīdzība saņemta pirms minētās preču piegādes vai pakalpojumu sniegšanas, nodokli par saņemto atlīdzības daļu norāda tā taksācijas perioda nodokļa deklarācijā, kad atlīdzība saņemta saskaņā ar nodokļa rēķinu.

Tā kā PVN par šo darījumu jau tika uzrādīts abu pušu PVN deklarācijās par 2011.gada attiecīgo periodu, kad tika samaksāts un saņemts avansa maksājums, tad, izrakstot rēķinu 2016.gadā par šo pakalpojumu, tam piemēro PVN likmi 22%, kāda tā bija spēkā 2011.gadā. Izsniegtajam nodokļa rēķinam jāpievieno grāmatvedības izziņa, ka tas noformēts par pakalpojumu, par kuru avansa maksājums saņemts 2011. gadā, kad PVN likme bija 22%, un ka PVN jau tika uzrādīts deklarācijā par 2011.gada attiecīgo periodu. Arī Jums kā pakalpojuma saņēmējiem pie saņemtā nodokļa rēķina vajag pievienot grāmatvedības izziņu, ka par šo darījumu samaksāts avanss jau 2011.gadā un PVN kā priekšnodoklis arī tika atskaitīts 2011.gadā.

2016.gadā darījums PVN deklarācijā nevienai no pusēm nav jāuzrāda.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602