Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Priekšnodokļa atskaitīšana pie novēlota rēķina saņemšanas


01.11.2013

Jautājums

2013.gadā firma, PVN maksātājs, grāmatvedībā saņēma novēlotu rēķinu.

Vai drīkst neatskaitīt priekšnodokli un iekļaut to uzņēmuma izdevumos vai nepieciešams viņu attiecināt uz kontu 8290 un piemērot koeficientu 1.5?


Atbilde

Visi trūkstošie grāmatojumi grāmatvedībā tiek veikti tajā gadā, kurā tie tiek atklāti un kurš vēl nav noslēgts - tātad, Jūsu gadījumā , 2013. gadā. Nedrīkst mainīties 2012. gada noslēgtie beigu atlikumi grāmatvedībā.

Saskaņā ar PVN likuma 97.panta 1. daļu, priekšnodoklis par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem, izņemot no citas dalībvalsts nodokļa maksātājiem vai trešo valstu vai trešo teritoriju nodokļa maksātājiem saņemtos pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19.panta 1. daļu, no valsts budžetā maksājamās nodokļa summas atskaitāms tajā taksācijas periodā, kad saņemtas preces vai pakalpojumi un saņemts nodokļa rēķins vai atlīdzība par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu ir samaksāta pirms preču vai pakalpojumu saņemšanas.

Ja ir saņemts nodokļa rēķins, kurš attiecas uz iepriekšējiem taksācijas periodiem, tad jāatceras, ka, saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 16.panta 6. daļu, nodokļa maksātājam ir tiesības iesniegt nodokļu administrācijai nodokļu deklarācijas labojumu vai precizējumu triju gadu laikā pēc konkrētajos likumos noteiktā maksāšanas termiņa, ja šajā laikā par konkrētajiem nodokļiem un attiecīgajiem taksācijas periodiem nav uzsākta vai veikta nodokļu revīzija (audits).

Tātad, minētajā gadījumā Jūs drīkstat labot PVN deklarāciju par to periodu, uz kuru attiecas saņemtais nodokļa rēķins, kā arī attiecīgā gada PVN gada deklarāciju.

Arī UIN deklarāciju drīkstat labot par iepriekšējiem trim gadiem.

Ja labojuma summa Jūsu uzņēmumam nav būtiska, tad varat to kopā ar priekšnodokli iekļaut 2013. gada izdevumos, tikai par šo summu ir jāpalielina apliekamais ienākums UIN deklarācijā par 2013. gadu.

Tā kā šie izdevumi neatbilst likuma "Par UIN" 5.pantā minētajiem ar saimniecisko darbību nesaistītajiem izdevumiem, tiem nav jāpiemēro koeficents 1.5.


Atstāt savu komentāru

OlgaB 06.11.2013 10:11

Laikam nepārzinu vārdu nozīmi - vai tad "saņemts rēķins" un "izrakstīts rēķins" ir viens un tas pats, t.i., abos gadījumos ir viens un tas pats datums?

www.d-k.lv 05.11.2013 19:49

Спасибо! это неточный перевод!

natusja1966 01.11.2013 16:00

Если данные расходы не соответствуют упомянутым в статье 5 закона "О ПНП"расходам,несвязанным с хозяйственной деятельностью,то зачем к ним применять коэффициет 1,5?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602