Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Konta izraksts un priekšnodokļa atspoguļošana deklarācijā


14.03.2012

Jautājums

VAS „Latvijas pasts” Latvijas firmai janvārī sniedz kurjera pakalpojumus, bet rēķinu izraksta 03.02. 2012.gadā, kurā norādīts, ka pakalpojumi sniegti janvārī.

Kādi šajā gadījumā būs grāmatojumi un par kādu mēnesi ir jāatspoguļo priekšnodoklis deklarācijā?


Atbilde

Ja darījums notiek iekšzemē starp Latvijas nodokļu maksātājiem, nodoklis par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem tiek iemaksāts budžetā par to taksācijas periodu, kurā preces ir nosūtītas vai pakalpojums sniegts un izrakstīts nodokļa rēķins vai saņemts avanss, saskaņā ar rēķinu.

Uz iekšējiem darījumiem Latvijas teritorijā attiecas likuma „Par PVN” norma uz 10.panta 1.daļas 1.punkta pamata:

apliekamajai personai ir tiesības nodokļa deklarācijā kā priekšnodokli no nodokļa summas atskaitīt no citām apliekamajām personām saņemtajos nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par precēm un pakalpojumiem savu ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai, kā arī tādu ārvalstīs veiktu darījumu nodrošināšanai, kuri būtu apliekami ar nodokli, ja tie tiktu veikti iekšzemē.

Nodokļa rēķinos norādītās summas par saņemtajām precēm un pakalpojumiem (izņemot tos pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma 4.1 panta ceturto daļu) tiek atskaitītas pēc preču vai pakalpojumu un nodokļa rēķina saņemšanas, vai pēc nodokļa summas, kāda tā norādīta nodokļa rēķinā, samaksas avansā (likuma 10.panta 1.2 daļa).

Ja apliekamā persona izraksta nodokļa rēķinu par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu (izņemot pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta tiek noteikta saskaņā ar likuma 4.1 panta 4.daļu) citai apliekamajai personai vienā taksācijas periodā un tā saņem preces vai pakalpojumus šajā pašā periodā, bet nodokļa rēķins ir saņemts nākošajā periodā līdz deklarācijas iesniegšanas brīdim nodokļa un nomaksai budžetā, tad apliekamā persona var atskaitīt priekšnodokli par periodu, kurā tika saņemtas preces un pakalpojumi. Ja nodokļa rēķins tiek saņemts brīdī, kad nodokļa deklarācija par iepriekšējo mēnesi jau ir nodota, apliekamā persona uzrāda priekšnodokli nākošā taksācijas perioda nodokļa deklarācijā vai vēl vēlākā taksācijas periodā (MK noteikumu Nr.933 206.punkts).

Tātad, PVN deklarācijā par februāra mēnesi Jums ir tiesības atspoguļot priekšnodokli par pakalpojumiem, kas saņemti janvāra mēnesī, ja nodokļa rēķins ir saņemts februārī līdz nodokļa deklarācijas iesniegšanas brīdim (līdz 15. vai 20.februārim).

Ja Latvijas firma saņems rēķinu februāra mēnesī pēc nodokļu deklarācijas iesniegšanas, tad tai ir tiesības atspoguļot priekšnodokli deklarācijā par marta mēnesi vai vēl vēlākā taksācijas periodā.

Pēc tam, kad pakalpojums ir sniegts un saņemts nodokļa rēķins, grāmatvedis izdara grāmatojumus:

D 7...              K 53..              1000                saņemto pakalpojumu vērtība

D 5721            K 53..              220                  22% PVN


Atstāt savu komentāru

tanka 21.03.2012 08:13

"Tātad, PVN deklarācijā par februāra mēnesi Jums ir tiesības atspoguļot priekšnodokli..."
vai te ne iet runa par janvāra deklarāciju?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602