Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nekustamā īpašuma pārdošana


09.04.2019

Jautājums

Vēlos pārdot māju, kura man pieder 1 gadu, mana dzīvesvieta tajā nav deklarēta, tādēļ nāksies samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Vai es drīkstu pie vērtības pievienot arī apdrošināšanas summu un nekustamā īpašuma nodokļus, kurus es tiku apmaksājis?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (likums "Par IIN") 8.panta 3.daļas 11.punktam pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas. Pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā IIN 20% no kapitāla pieauguma (likuma "Par IIN" 15.panta 5. daļa).

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā (likuma 11.9 panta 1.daļa).

Saskaņā ar likuma "Par IIN" 11.9 panta 5.daļu kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi. Kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti arī samaksātie procentu maksājumi par kredītu šā kapitāla aktīva iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un kapitāla aktīva iegādes saistību.

Veiktais ieguldījums nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu (likuma "Par IIN" 11.9 panta 5.1 daļa).

Nekustamā īpašuma nodoklis un apdrošināšanas maksājumi nav ieguldījumi nekustamajā īpašumā, līdz ar to, nosakot kapitāla pieaugumu, šos maksājumus nedrīkst ņemt vērā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602