Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no ienākumiem pie nekustamā īpašuma pārdošanas


06.12.2017

Jautājums

Fiziska persona, kura neveic saimniecisko darbību, pārdod māju, kura ir tās īpašumā no 2003. gada, šeit arī no 2008. gada atrodas tās deklarētā dzīvesvieta.

Turklāt, fiziskai personai ir cits nekustamais īpašums.

Vai fiziskai personai ir jāmaksā ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par IIN" 8.panta 3.daļas 11.punktam pie pārējiem fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Savukārt minētā likuma 9.pantā atrunāti ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi. Attiecībā uz nekustamā īpašuma atsavināšanu, gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti:

- ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese) (9.panta 1.daļas 33.punkts);

- ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums (9.panta 1.daļas 33.1 punkts);

- ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (9.panta 1.daļas 34.2 punkts).

Pārējos gadījumos, pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā IIN 15 % no kapitāla pieauguma (likuma "Par IIN" 15.panta 3.1 daļa).

Tā kā jautājumā minētajā gadījumā jau izpildās likuma "Par IIN" 9.panta 1.daļas 33.punkta nosacījums, līdz ar to IIN no kapitāla pieauguma nebūs jāmaksā, neskatoties uz to, ka fiziskās personas īpašumā ir vēl citi nekustamie īpašumi.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602