Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Valsts iestāžu vai komercsabiedrību aprēķināto sodu ietekme uz apliekamo bāzi


16.04.2019

Jautājums

Kā apliekamo bāzi ietekmē valsts iestāžu un komercsabiedrību aprēķinātie sodi, kā tie tiek atspoguļoti UIN deklarācijā?

Vai drīkst tos nosegt uz nesadalītās peļņas rēķina, kura palika uz 31.12.2017.? Vai drīkst piemērot Civillikuma pantus un kādā veidā?


Atbilde

Atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma (UIN likums) 8. panta 2. daļas 10. punktam pie izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita visus izdevumus, kas tieši nav saistīti ar nodokļa maksātāja saimniecisko darbību, tai skaitā soda naudām, līgumsodiem un naudas sodiem izmantotās summas, ja tās nav samērīgas ar darījuma vērtību vai veiktas saistītai personai vai personai, kas izveidota vai darbojas zemu nodokļu vai beznodokļu valstī vai teritorijā.

Savukārt MK noteikumu Nr.677 “Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma normu piemērošanas noteikumi” 64.punktā teikts, ka valsts institūciju uzliktās soda naudas, līgumsodi un naudas sodi, kā arī soda sankcijas, kas nepārsniedz Civillikumā (CL) noteikto likumisko procentu apmēru, piemērojot likuma 8.panta 2. daļas 10. punktu, ir uzskatāmas par samērīgiem izdevumiem attiecībā pret darījuma vērtību.

CL 1765.pantā noteikts, ka gadījumā, ja likums nosaka aprēķināt likumiskos procentus, tad tie ir seši procenti no simta gadā.

Līdz ar to sanāk, ka par samērīgiem sodiem tiek uzskatīti tie, kas nepārsniedz 6% no darījuma vērtības, kā arī tie sodi, kurus piemērojušas valsts institūcijas, tai skaitā VID uzliktie sodi un arī sodi par administratīvajiem pārkāpumiem.

Iepriekš minētais neattiecas uz gadījumiem, ja pārkāpuma izdarīšanā ir vainojama konkrēta privātpersona, kurai netiek prasīts atlīdzināt nodarīto kaitējumu (piemēram, soda nauda, kas samaksāta par nodokļa maksātāja darbinieka ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, ja darba devējs nevēršas ar prasījuma tiesībām pret darbinieku, kas izdarījis pārkāpumu)( MK noteikumi Nr.677., 64.punkts).

Saskaņā ar UIN likuma pārejas noteikumu 10.punktu nesadalīto peļņu, kura uzrādīta bilancē 2017.gada 31.decembrī, UIN aprēķināšanas vajadzībām samazina šādā kārtībā:

1) par zaudējumiem, kuri radušies turpmākajos pārskata gados;

2) par aprēķinātajām dividendēm, kurām piemērots šo pārejas noteikumu 8.punkts;

3) par debitoru parādiem, kuri, piemērojot šo pārejas noteikumu 31.punkta 1.apakšpunktu, ir samazinājuši apliekamo ienākumu;

4) par aizdevumiem, kuriem piemērots šo pārejas noteikumu 34. punkts.

Attiecībā uz soda naudām nekas nav minēts, ka tās varētu segt no peļņas, kura uzrādīta bilancē 2017. gada 31. decembrī.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602