Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


VID aprēķināto soda naudu ietekme uz apliekamo bāzi


16.04.2019

Jautājums

Kā ietekmē apliekamo bāzi VID aprēķinātās soda naudas par nodokļu samaksas termiņa nokavējumu un kā tās tiek attēlotas UIN deklarācijā?

Vai tās drīkst nosegt uz nesadalītās peļņas rēķina, kura palika uz 31.12.2017.?


Atbilde

Atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 1.panta 22.punktam nokavējuma nauda ir procentu maksājums par nodokļu, nodevu samaksas termiņa nokavējumu.

Sākot ar 2018.gadu ar UIN apliekamo bāzi veido sadalītā peļņa un nosacīti sadalītā peļņa.

Viena no pozīcijām, kas veido nosacīti sadalīto peļņu ir palielināti procentu maksājumi, kas aprēķināti saskaņā ar šā likuma 10.pantu (UIN likuma 4.panta 2.daļas 2.punkta “c” apakšpunkts).

Saskaņā ar UIN likuma 10.panta 1.punktu ar nodokli apliekamajā bāzē iekļauj procentu maksājumus proporcionāli tam, kādā apmērā pārskata gada parādu saistību (par kurām aprēķināti procentu maksājumi) vidējais apjoms pārsniedz summu, kura vienāda ar četrkāršotu nodokļa maksātāja uzņēmuma gada pārskatā atspoguļoto pašu kapitāla apjomu (pārskata gada sākumā), kas samazināts par ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezervi un citām rezervēm, kuras nav radušās peļņas sadales rezultātā.

MK noteikumu Nr.677 “Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma normu piemērošanas noteikumi” 76.punktā teikts, ka likuma 10.panta 1.daļa ir piemērojama visu veidu procentu maksājumiem par jebkāda veida parādu saistībām.

Līdz ar to sanāk, ka VID aprēķinātā nokavējuma nauda par laikā nesamaksātiem nodokļiem jāiekļauj ar UIN apliekamajā bāzē tikai tad, ja izpildās UIN likuma 10.panta 1.daļas nosacījumi.

Saskaņā ar UIN likuma pārejas noteikumu 10.punktu nesadalīto peļņu, kura uzrādīta bilancē 2017.gada 31.decembrī, UIN aprēķināšanas vajadzībām samazina šādā kārtībā:

1) par zaudējumiem, kuri radušies turpmākajos pārskata gados;

2) par aprēķinātajām dividendēm, kurām piemērots šo pārejas noteikumu 8.punkts;

3) par debitoru parādiem, kuri, piemērojot šo pārejas noteikumu 31.punkta 1.apakšpunktu, ir samazinājuši apliekamo ienākumu;

4) par aizdevumiem, kuriem piemērots šo pārejas noteikumu 34.punkts.

Attiecībā uz procentu maksājumiem nekas nav minēts, ka tos varētu segt no peļņas, kura uzrādīta bilancē 2017.gada 31.decembrī.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602