Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Ēkas pārrakstīšana uz firmas īpašnieku pie firmas aizvēršanas


02.12.2016

Jautājums

Firmas īpašnieks vēlas aizvērt uzņēmumu. Parādu nav. Uz firmu skaitās ēka, pilnībā amortizēta.

Kā pareizi pārrakstīt ēku firmas īpašnieka personīgai lietošanai?


Atbilde

Saskaņā ar likuma "Par UIN" 1.panta 5.daļu ar uzņēmumu saistīta persona ir persona, kurai (fiziskās personas gadījumā - tās radiniekiem līdz trešajai pakāpei vai laulātajam, vai ar šo personu svainībā esošiem līdz otrajai pakāpei) pieder vairāk nekā 50 procenti no komercsabiedrības pamatkapitāla vai daļu vērtības vai kooperatīvās sabiedrības paju vērtības vai kurai (fiziskās personas gadījumā - tās radiniekiem līdz trešajai pakāpei vai laulātajam, vai ar šo personu svainībā esošiem līdz otrajai pakāpei) ar līgumu vai citādi ir nodrošināta izšķiroša ietekme komercsabiedrībā vai kooperatīvajā sabiedrībā.

Cik no jautājuma var noprast, tad uzņēmumam ir viens īpašnieks, līdz ar to viņš noteikti ir ar uzņēmumu saistīta persona.

Ja uzņēmums un ar uzņēmumu saistīta persona veic savstarpējus darījumus, tad, nosakot apliekamo ienākumu, peļņu palielina par summu, kuru veido darījuma vērtības un tirgus vērtības starpība, (likuma "Par UIN" 12.panta 2.daļas 4.punkts).

Tātad, neskatoties uz to, ka ēkas bilances vērtība ir nulle, pārrakstot to īpašniekam, darījumam ir jāpiemēro tirgus cenas. Līdz ar to UIN deklarācijas 36.rindā ir jāpalielina apliekamais ienākums par ēkas tirgus vērtību darījuma dienā, kā arī jāaizpilda deklarācijas 2.pielikums par darījumiem ar saistītajām personām taksācijas periodā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602