Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumi par izmaksāto pabalstu darbiniekam sievas bērēm


10.05.2016

Jautājums

2015.gadā darbiniekam tika izmaksāts pabalsts sievas bērēm 200 euro apmērā.

Vai nepieciešams par šo pabalstu palielināt apliekamo ienākumu uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) deklarācijā?


Atbilde

Izdevumi, kuri tieši nav saistīti ar saimniecisko darbību ir atrunāti likuma "Par UIN" 5.pantā.

Saskaņā ar minētā likuma panta 1.daļu, pie izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita visus iekšzemes uzņēmuma un pastāvīgās pārstāvniecības izdevumus īpašnieku vai darbinieku atpūtai, atpūtas ceļojumiem, izklaidēšanās pasākumiem un ar saimniecisko darbību nesaistītiem īpašnieku vai darbinieku braucieniem ar nodokļa maksātāja autotransportu, pabalstiem, dāvinājumiem, dāvinājumos pārvērstiem kredītiem un aizdevumiem (izņemot ienākumam pielīdzinātos aizdevumus, par kuriem aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis), ārkārtas dividendes, kā arī citas izmaksas naudā vai citās lietās (natūrā) īpašniekiem vai darbiniekiem, kuras netiek uzrādītas kā atlīdzība par veikto darbu vai kuras nav saistītas ar iekšzemes uzņēmuma un pastāvīgās pārstāvniecības saimniecisko darbību.

Par visiem šiem izdevumiem UIN deklarācijā ir jāpalielina apliekamais ienākums, piemērojot tiem koeficientu 1.5 (likuma "Par UIN" 4.panta 1.daļa).

Tātad, arī darbiniekam izmaksātais bēru pabalsts uzskatāms par izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību, un par šiem izdevumiem UIN deklarācijā ir jāpalielina apliekamais ienākums, piemērojot tam koeficientu 1.5.


Atstāt savu komentāru

aija.st 16.05.2016 19:33

Likuma "Par UIN" 5.panta 1.daļā taču skaidri pateikts, ka pabalsti ir izdevumi, kuri nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību. Kuru izsniegto pabalstu tad nevar personalizēt, lai tam varētu piemērot minēto likuma pantu? Visi taču ir personalizējami.

OlgaB 11.05.2016 09:53

Gribētu saņemt precīzāku skaidrojumu. No noteikumiem "38. Par likuma 5.panta pirmajā daļā noteiktajiem izdevumiem, kas nav saistīti ar nodokļu maksātāja saimniecisko darbību un kurus nevar sadalīt personāli nodokļu maksātāja darbiniekiem, palielina nodokļu maksātāja apliekamo ienākumu.". Sanāk, ka ar koeficientu 1.5 palielina tos maksājumus, kurus nevar personalizēt, jo tos, kurus var personalizēt apliek ar IIeN un VSA iem. Savukārt pabalsts bēru gadījumā līdz 213 eiro netiek aplikts ar šiem nodokļiem. Tāpēc jūsu sniegtā atbilde mani mulsina.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602