Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Uzņēmumu ienākuma nodokļa apmaksa (50 euro) pie darbinieka darba algas par vienu stundu mēnesī


30.03.2015

Jautājums

Vai nepieciešams maksāt uzņēmuma ienākuma nodokli 50 euro, ja uzņēmumā kaut vienam darbiniekam par 1 nostrādāto stundu mēnesī maksā minimālo stundas tarifa likmi?


Atbilde

Likuma „Par UIN” 22.panta 2.1 daļā teikts, ka gadījumā, ja saskaņā ar deklarāciju aprēķinātā UIN summa pirms pirmstaksācijas perioda zaudējumu segšanas neveidojas vai tā ir mazāka par 50 EUR, tad nodokļa maksātājs deklarācijā norāda budžetā maksājamo nodokli 50 EUR apmērā, kuru pārskaita budžetā šā panta 2. daļā noteiktajā termiņā - 15 dienu laikā pēc gada pārskata un deklarācijas iesniegšanas dienas. Šī budžetā papildus iemaksājamā nodokļa summa nav uzskatāma par nodokļa pārmaksu.

Savukārt, 22.panta 2.2 daļa nosaka, ka minētā panta 2.1 daļu nepiemēro, ja īstenojas viens no šādiem nosacījumiem:

1) taksācijas periodā uzņēmējsabiedrība reģistrēta Uzņēmumu reģistrā;

2) taksācijas periodā ir pabeigts uzņēmējsabiedrības likvidācijas process;

3) nodokļa maksātājs taksācijas periodā ir veicis iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par darbinieku.

Ne likumā „Par UIN”, ne MK noteikumos Nr.556 nav atrunāts, aprēķinātās darba algas lielums, no kuras tiek veikti IIN un VSAOI maksājumi, lai varētu nepiemērot 22.panta 2.1 daļu.

Ja Jūsu gadījumā darba alga tiek maksāta tikai par 1 darba stundu mēnesī pēc minimālās tarifa likmes, tas nozīmē, ka arī IIN un VSAOI maksājumi par šo darbinieku tiek veikti, tātad īstenojas viens no 22.panta 2.2 daļas nosacījumiem. Līdz ar to UIN 50 EUR Jums budžetā nav jāpārskaita.

Bet vēl ir jāizvērtē, vai jautājumā aprakstītajā situācijā neveidojas situācija, kad kapitālsabiedrībai no domājamās minimālās algas.par valdes locekli ir jāveic VSAOI un IIN.

Saskaņā ar likuma „Par IIN” 8.panta 2.9 daļu, lai noteiktu, vai kapitālsabiedrībai par valdes locekli ir jāveic VSAOI un IIN, ir jāizvērtē četri kritēriji – divi  kritēriji no pirmstaksācijas gada (minētajā gadījumā  2014.g.) un divi – taksācijas gada konkrētajā mēnesī.

Pirmstaksācijas gada kritēriji:

- kapitālsabiedrībai gada apgrozījums pārsniedz gada minimālo algu (2014.gadā 320 EUR x 12), kas reizināta ar koeficientu 3,3 (2014.gadā tas būs 12672 EUR);

- visus pirmstaksācijas gada mēnešus kapitālsabiedrībai nebija neviena darba ņēmēja, tai skaitā valdes locekļa, kas saņem vismaz minimālo algu (2014.gadā – 320 EUR).

Taksācijas gada kritēriji:

- kapitālsabiedrībai taksācijas gada konkrētajā mēnesī ir apgrozījums;

- taksācijas gada konkrētajā mēnesī nav bijis neviens darbinieks vai valdes loceklis, kurš saņem vismaz minimālo algu (360 EUR).

Ja vienlaikus izpildās visi četri iepriekš minētie kritēriji, tiek uzskatīts, ka konkrētajā taksācijas gada mēnesī kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis domājamo ienākumu minimālas darba algas – 360 EUR apmērā, kuram jāpiemēro IIN un VSAOI.

Ja kāds no kritērijiem neizpildās, IIN nodoklis un VSAOI no domājamā valdes locekļa ienākuma nav jāmaksā.


Atstāt savu komentāru

Lure 31.03.2015 18:11

Спасибо за разъяснения! Распечатаю и повешу на стену.

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602