Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Juridiskas personas procentu ienākumi un deklarācija


04.04.2011

Jautājums

Ja uzņēmumam SIA ir bankā atvērts depozīta konts ar procentu uzkrāšanu, izmaksas dienā banka ietur 10% no procentu ienākuma un pārskaita uz uzņēmuma norēķinu kontu summu, no kuras ieturēti 10% no procentu ienākuma summas. Kādi grāmatvedības kontējumi ir jāveic uzņēmumā? Vai uzņēmumam nav jāiesniedz deklarācija par ienākumu no kapitāla, vai to dara banka?


Atbilde

Banka ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli ar 10% likmi tikai no fizisku personu procentu ienākumiem (likuma „Par IIN" 15.panta 3.1 daļa).

Fiziskas personas procentu ienākumi ir ienākums no kapitāla.

Fiziskā persona aizpilda deklarācijas DK otro daļu, norādot procentu ienākumus, kas saņemti taksācijas perioda laikā LR, ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis no šiem ienākumiem nav ticis ieturēts izmaksas vietā.

Latvijas banka nevar ieturēt 10% no juridiskas personas ienākumiem, jo juridiskā persona pati aprēķina uzņēmumu ienākuma nodokli ar 15% likmi (D 26...  K 81... % ienākumi).

Aprēķinātais uzņēmumu ienākuma nodoklis var tikt samazināts par summu, kas vienāda ar nodokļa summu, kas samaksāta ārvalstīs, ja šī nodokļa samaksa ārvalstīs ir apstiprināta ar attiecīgās ārvalsts nodokļu iestādes apliecinātiem dokumentiem, kuros ir norādīti apliekamais ienākums un nodokļa summa, kas samaksāta ārvalstī (likuma „Par UIN" 16.pants).

Tātad, ja banka ir reģistrēta citā valstī, tad uzņēmums var saņemt izziņu par citā valstī samaksāto nodokli, ko ir apliecinājis valsts ieņēmumu dienests. Tad, sastādot uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju, šī summa samazinās aprēķināto ienākuma nodokli.

 

 

 

 



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602