Uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumu summu samazināšana - www.d-k.lv


Вопрос

Firma iesniedza VID iesniegumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumu summu samazināšanu. VID piekrita maksājumu summu samazinājumam.
Kā pareizi aprēķināt avansa maksājumus?



Ответ

Likuma „Par UIN” („Par uzņēmumu ienākuma nodokli”) 23.panta 1.1 daļā noteikts, ka VID, balstoties uz maksātāja pamatotu iesniegumu, sākot ar mēnesi, kurā tas saņemts, var noteikt citu nodokļa avansa maksājumu apmēru šādos gadījumos:
ja maksātāja neto apgrozījums ir būtiski samazinājies, salīdzinot ar atbilstošo laika posmu pirmstaksācijas periodā, un arī tiek prognozēta tā tālāka samazināšanās.

Nodokļa avansa maksājumi par taksācijas perioda atlikušajiem mēnešiem tiek noteikti, sareizinot iepriekšējā mēneša neto apgrozījumu ar koeficientu, kuru iegūst, dalot aprēķināto uzņēmuma ienākuma nodokli (par 2009.gadu, bez nodokļa atlaižu piemērošanas un bez nodokļu atvieglojumiem) ar pirmstaksācijas perioda neto apgrozījumu (par 2009.gadu).

Ja nodokļu maksātājam ir būtiski izmainījies darbības veids, ienākumu vai izdevumu struktūra, vai arī samazinājies peļņas apjoms, - nodokļa avansa maksājumi par atlikušajiem taksācijas perioda mēnešiem tiek noteikti vienādās summās, ievērojot nodokļa maksātāja iesniegto pamatoto aprēķinu.

Starpība starp taksācijas periodam aprēķināto nodokli un nodokļa avansa maksājumu apmēru, ko nodokļu maksātājs veicis uz prognozes pamata, kura pārsniedz 20 procentus no aprēķinātas nodokļa summas, palielinās par soda naudu, kuru aprēķina saskaņā ar likumu „Par nodokļiem un nodevām”. Starpības pārsnieguma daļa starp aprēķināto nodokli un veikto avansa maksājumu sadalās saskaņā ar avansa maksājumu veikšanas termiņiem.