Ziedojumi un ienākuma nodokļa atvieglojumi par 2009.gadu - www.d-k.lv


Вопрос

Aizpildot UIN deklarāciju ziedojumi tiek ņemti kā agrāk 85% un ne vairāk par 20% no nodokļa vai ziedojumu pēc 1.jūlija ir nepieciešams ņemt visu, bet ne vairāk par 10% no apliekamā ienākuma?



Ответ

Līdz 2009.gada 1.jūlijam bija spēkā 20.pants:

rezidentiem un pastāvīgajām pārstāvniecībām nodokli samazina par 85 procentiem no summām, kuras ziedotas budžeta iestādēm, kā arī Latvijas Republikā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu.

Kopējā nodokļa atlaide saskaņā ar šā panta noteikumiem nedrīkst pārsniegt 20 procentus no nodokļa kopējās summas.

 

No 2009.gada 1.jūlija likumā tika pievienots 8.2 pants, kas bija spēkā līdz 2009.gada 20.oktobrim:

rezidenti un pastāvīgās pārstāvniecības ir tiesīgas samazināt apliekamo ienākumu par summu, kura ziedota budžeta iestādēm, kā arī Latvijas Republikā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu.

Apliekamā ienākuma samazinājums saskaņā ar šā panta noteikumiem nedrīkst pārsniegt 20 procentus no apliekamā ienākuma.

 

Ar 2009.gada 20.oktobri tika piemērots 20.1 pants:

rezidentiem un pastāvīgajām pārstāvniecībām nodokli samazina par 85 procentiem no summām, kas ziedotas budžeta iestādēm, valsts kapitālsabiedrībām, kuras veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas, kā arī LR reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu, vai citā ES vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statusam pielīdzināms statuss saskaņā ar attiecīgās ES vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts likumiem.

Kopējā nodokļa atlaide saskaņā ar šā panta noteikumiem nedrīkst pārsniegt 20 procentus no nodokļa kopējās summas.

 

Tādējādi, līdz 2009.gada 1.jūlijam kopējā nodokļa atlaide nedrīkst pārsniegt 20 procentus no kopējās nodokļa summas.

 

Ar 2009.gada 20.oktobri kopējā apliekamā ienākuma samazinājums nedrīkst pārsniegt 10 procentus no apliekamā ienākuma (likuma „Par UIN” pārejas noteikumu 83.punkts).

 

Ar 20.oktobri kopumā nodokļa atvieglojumi taksācijas periodā, kas sākas 2009.gadā, saskaņā ar likuma 20 un 20.1 panta noteikumiem nedrīkst pārsniegt 20 procentus no kopējās nodokļa summas (likuma pārejas noteikumu 85.punkts).