Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Dāvanas un nodokļi ar 2010.gada 1. janvāri


21.01.2010

Jautājums

Ar kādiem nodokļiem tiek apliktas fizisko personu dāvanas, kas saņemtas no juridiskām personām, kā arī juridisko personu dāvanas - no juridiskām personām?

Otrajā gadījumā sanāk dubultā aplikšana: uzņēmums dāvina dāvanu no peļņas, bet cits uzņēmums, kas saņem dāvanu, šī dāvinājuma summu attiecina uz uzņēmuma ienākumiem?

2010.gada janvārī darba devējs pasniedz darbiniekiem dāvanas - katram pa 100 latiem.

Kādi nodokļi veidojas?

 


Atbilde

 

Dāvanas fiziskām personām, kas saņemtas no fiziskām personām netiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja starp tiem ir laulības vai radu saites līdz trešajai pakāpei radnieciskās attiecības Civillikuma izpratnē.

 

Dāvanas, kuru vērtība ir lielāka par 1000 latiem gadā no fiziskām personām, nesaistītām ar radniecīgām saitēm, tiek apliktas ar nodokli (likuma 9.panta 1.daļas 35 punkts).

Dāvanas, kas saņemtas no juridiskas vai fiziskas personas, kas nodarbojas ar saimniecisko darbību, apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (likuma 8.panta 9.punkts).

 

Juridiskā persona A, dāvinot naudas vai mantas dāvanas fiziskai vai juridiskai personai (izņemot darbiniekus), jāpalielina apliekamo ienākumu par dāvanu summu UIN deklarācijā, tā kā tās ir uzņēmuma izmaksas, kas nav saistītas ar saimniecisko darbību (likuma 5.panta 1.daļa).

Juridiskā persona B – dāvanas saņēmējs, jāattiecina dāvanas summu uz uzņēmuma ienākumiem.

Dubultās apliekšanas nebūs, tā kā persona A attiecina dāvanas summu uz izdevumiem un atspoguļos to peļņas vai zaudējumu pārskatā, pēc tam par šo pašu summu palielinās deklarācijas apliekamo ienākumu.

 

Ar 2010.gada 1.janvāri visas dāvanas, kuras darba devējs dāvina darbiniekam, tiek iekļautas darbinieka darba algā un tiek apliektas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociāliem maksājumiem.  



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602