Autotransporta iznomāšana - www.d-k.lv


Вопрос

Juridiskā persona, kuras pamatdarbības veids ir autotransporta iznomāšana, iznomā citai juridiskai personai vieglo automobili.

Vai nepieciešams maksāt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli, un ja nepieciešams, tad kurai no darījuma pusēm tas ir jāveic?



Ответ

Saskaņā ar "Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma" (UVTN likums) 14.panta 1.daļas 4.punktu uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli nemaksā, ja komersantam vieglo automašīnu iznomāšanas pakalpojumi vai šādu transportlīdzekļu iznomāšanas pakalpojumi kopā ar to tirdzniecību veido ne mazāk kā 90% no kopējā apgrozījuma, par viņu īpašumā vai turējumā esošiem īstermiņa (līdz vienam gadam) iznomāšanai paredzētiem transportlīdzekļiem, kurus komersants deklarējis reģistrā.

Tā kā uzņēmums, no kura Jūs nomājat vieglās automašīnas, nodarbojas ar auto nomu, tad, visticamāk, šīs automašīnas jau ir reģistrētas CSDD un viņām ir piemērots atbrīvojums no UVTN maksājumiem. Šo automašīnu tehniskajās pasēs Jūsu firma noteikti nebūs reģistrēta kā turētājs, tāpēc UVTN Jums par šīm iznomātajām automašīnām nav jāmaksā.

Taču tā kā netiek maksāts UVTN, Jums ir jāveic detalizēta transportlīdzekļa izmantošanas saimnieciskajā darbībā un degvielas patēriņa uzskaite, pamatojoties uz Jūsu grāmatvedības organizācijas dokumentos noteikto kārtību.