Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Izdevumu uzskaite uzņēmuma autotransporta uzturēšanai


07.11.2016

Jautājums

Uzņēmums apmaksā visus nodokļus vieglajiem transportlīdzekļiem.

Kā veikt saimnieciskās darbības izdevumu uzskaiti autotransporta uzturēšanai, ja uzņēmumā netiek aizpildītas maršruta lapas?


Atbilde

Likuma "Par UIN" 5.panta 6.daļā teikts, ka pie izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību, nepieskaita transportlīdzekļa (izņemot reprezentatīvo vieglo automobili) ekspluatācijas izdevumus mēnešos, kuros par transportlīdzekli tiek maksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis (UVTN), neatkarīgi no tā, vai attiecīgais transportlīdzeklis ir izmantots tikai saimnieciskajā darbībā. Mēnešos, kuros par transportlīdzekli tiek maksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis, šā transportlīdzekļa degvielas iegādes izdevumus iekļauj saimnieciskās darbības izdevumos, pamatojoties uz faktiski nobraukto kilometru skaitu katrā mēnesī saskaņā ar nodokļa maksātāja noteikto degvielas patēriņa normu uz 100 kilometriem, kas nepārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu vairāk kā par 20%.

Tātad, ja Jūs maksājat UVTN, tad transportlīdzekļa ekspluatācijas izdevumi (izņemot par reprezentatīvo vieglo automobili) par mēnešiem, kuru laikā ir maksāts nodoklis, neatkarīgi no tā, kā izmantots šis transportlīdzeklis - saimnieciskajā darbība vai personīgajam vajadzībām, tiek iekļauti uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumos.

Degvielas izdevumus saimnieciskajai darbībai un darbinieka personīgam vajadzībām drīkst atsevišķi neuzskaitīt, bet var izmantot vienkāršotu maršruta lapas variantu, kurā jānorāda odometra rādījumi mēneša sākumā un mēneša beigās, kā arī kopējais automobiļa noskrējiens mēnesī.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602