Individuālais komersants un automobiļa izmantošana personīgām vajadzībām un saimnieciskai darbībai - www.d-k.lv


Вопрос

      Individuālais komersants izmanto personīgo automobili gan saimnieciskai darbībai, gan personīgām vajadzībām. Vai tiek piemēroti MK noteikumi Nr.1666 „Kārtība, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām"?

      Vai ir nepieciešams maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli sociālos maksājumus no gūtā labuma?

      Vai ir jāmaksā tikai iedzīvotāju ienākuma nodokli?

      Kā dotajā gadījumā aprēķina automobiļa nolietojumu finanšu grāmatvedībai un nodokļiem?

 



Ответ

      MK noteikumi Nr.1666 neattiecas uz individuāliem komersantiem un neskaitās, ka viņš gūst labumu, izmantojot personīgo automobili personīgām vajadzībām.

      Kā tiek norakstīti komersanta automašīnas izdevumi ir norādīts likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 115.pantā.

      Ekspluatācijas izmaksas personīgajam veiklajam automobilim, tai skaitā degvielas izdevumi, tiek ieskaitīti saimnieciskās darbības izdevumos proporcionāli nobrauktiem kilometriem.

      Tas notiek, pamatojoties uz pamatīgi izstrādātiem maršrutiem, bet ne vairāk kā 70% no kopējām faktiskām izmaksām.

      Ja komersantam nav noformēti attaisnojošie dokumenti, tad izdevumos tiek ieskaitīts ne vairāk kā 50% no faktiskajām izmaksām.

      Aprēķinot personīgā automobiļa amortizāciju (nolietojumu), izdevumos tiek iekļauta aprēķinātā amortizācija, proporcionāli saimnieciskās darbības veikšanai nobrauktiem kilometriem, bet ne vairāk par 70 procentiem.

      Augstākminētais neattiecas uz vieglajiem automobiļiem ar speciālo aprīkojumu.

 

      Nosakot apliekamo ienākumu, amortizācija tiek aprēķināta katram pamatlīdzeklim atsevišķi, saskaņā ar likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu.

      Ja pamatlīdzekļi daļēji tiek izmantoti saimnieciskajā darbībā, amortizācija tiek aprēķināta saskaņā ar likuma 13.pantu proporcionāli pamatlīdzekļa izmantošanai saimnieciskajā darbībā.

      Aprēķināto amortizāciju ieskaita ar saimniecisko darbību saistītos izdevumos, tikai tajā gadījumā, ja proporcija ir noteikta objektīvi un ir pamatota dokumentāli.

      Ja proporciju noteikta nav iespējams novērtēt objektīvi un tā nav dokumentāli pamatota, ar saimniecisko darbību saistītos izdevumos tiek iekļauti 50% no aprēķinātās pamatlīdzekļa amortizācijas.