Apliekamie, neapliekamie darījumi un nodokļa korekcija - www.d-k.lv


Вопрос

Kompānijas apgrozījums mēnesī ir 30087 lati un šajā pašā mēnesī (gadā arī) bija viens darījums, nepaliekams ar PVN par 107 latiem (ar saimniecisko darbību saistīta dalībnieka iemaksa sabiedrībā). Vai ir nepieciešams veikt priekšnodokļa un nodokļa korekciju par mēnesi un par gadu?



Ответ

Ja apliekamā persona veic gan apliekamus, gan neapliekamus darījumus un veikto apliekamo darījumu vērtība taksācijas periodā pārsniedz 95 procentus no kopējās darījumu vērtības, dotā persona ir tiesīga atskaitīt priekšnodokli par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem bez proporcijas piemērošanas, kas noteikta likuma desmitajā pantā (likuma „Par PVN” 10.panta 11.1 daļa).

Līdz gada deklarācijas iesniegšanai kompānijai jānokoriģē budžetā maksājamais bez proporcijas piemērošanas atskaitāmais priekšnodoklis un nodoklis, ja tā taksācijas periodā ir izmantojusi tiesības uz priekšnodokļa atskaitīšanu augstākminētajā kārtībā (likuma 10.panta 11.3 daļa).

Tātad, par taksācijas mēnesi Jūs variet atskaitīt priekšnodokli bez proporcijas piemērošanas, bet, iesniedzot taksācijas gada deklarāciju, nāksies nokoriģēt budžetā maksājamo priekšnodokli un nodokli.