Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Nolietojuma aprēķināšana datorprogrammām


11.08.2014

Jautājums

Kā pareizi jāaprēķina datorprogrammu nolietojums, kā finanšu grāmatvedībā , tā arī nodokļu vajadzībām. Kādā kategorijā nepieciešams veikt uzskaiti?


Atbilde

Vispirms vajadzētu noskaidrot tieši par kādu datorprogrammu iet runa.

Tās operētājsistēmas, kurām ir OEM (original equipment manufacturer) versija, tiek iegādātas tikai kopā ar jaunu datoru. Tās nedrīkst pārdot vai citādi atsavināt un arī norakstāmas ir kopā ar iegādāto datoru. Tas attiecas uz pilnīgi visām programmām, kurām ir OEM versija (piem., office programmatūra, Tildes Birojs.). Tās visas finanšu uzskaitē tiek pievienotas datora vērtībai.

Datorprogrammas, kuru vērtība ir pieskaitīta iegādātajai datortehnikai, amortizē saskaņā ar uzņēmumā apstiprinātajām amortizācijas normām attiecīgajai pamatlīdzekļu kategorijai.

Visas citas programmas (arī operētājsistēmas), kas iegādātās kā pilnas versijas programmas, var atinstalēt no datora un uzinstalēt uz cita datora, ja tas nepieciešams. Tāpēc tās finanšu grāmatvedībā jāuzskaita atsevišķi nemateriālo aktīvu sastāvā. 

Nolietojums nemateriālajiem aktīviem finanšu grāmatvedībā tiek aprēķināts pēc lineārās metodes – lietošanas ilgumu nosaka uzņēmuma vadība.

Pamatlīdzekļu nolietojuma un nemateriālo ieguldījumu vērtības norakstīšanu, aprēķinot apliekamo ienākumu,  nosaka likuma „Par UIN” 13.pants.  Saskaņā ar minētā likuma panta  5.1 daļu un 1.daļas 1.punktu,  par samaksu iegūtus un pašradītus datoru programmproduktus un programmas nolietojuma aprēķinam nodokļu vajadzībām uzskaita 3. pamatlīdzekļu kategorijā, un tiem pielieto nolietojuma likmi 35% divkāršā apmērā.



Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602