Aizdevuma saņemšana un apliekamā ienākuma korekcija - www.d-k.lv


Вопрос

2012.gadā mūsu firma saņēma aizdevumu no saistītā uzņēmuma ar procentu likmi 6%, bet līgumā norādīts, ka procenti tiek aprēķināti pie aizdevuma izmaksas 30.11.2013.

Jautājums- vai vajag veikt procentu maksājumu aprēķinu un tā korekciju uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācijā par 2012.gadu?



Ответ

Saskaņā ar Gada pārskatu likuma 4.pantu, gada pārskatam ir jāsniedz patiess un skaidrs priekšstats par sabiedrības līdzekļiem, saistībām, finansiālo stāvokli, peļņu vai zaudējumiem un naudas plūsmu.

Peļņas vai zaudējumu aprēķinā jāietver ar pārskata gadu saistītie ieņēmumi un izmaksas neatkarīgi no maksājuma datuma un rēķina saņemšanas vai izrakstīšanas datuma. Izmaksas jāsaskaņo ar ieņēmumiem attiecīgajos pārskata periodos (Gada pārskatu likuma 25.panta 1.daļas 4.punkts).

Tātad, procentu maksājumi pēc aizdevuma līguma, kuri attiecas uz 2012.gadu, Jums ir jāaprēķina un jāuzrāda gada pārskatā par 2012.gadu. Arī UIN deklarācijā ir jāveic apliekamā ienākuma koriģēšana par minētajiem procentu maksājumiem, saskaņā ar likuma „Par UIN” 6.4 pantu.