Parole

Jaunumu saņemšana

Parakstieties uz portāla
"Debеts-Kredīts" bezmaksas jaunumu saņemšanu un saņemiet likumdošanas jaunumus un citu noderīgu informāciju

Ok

Atteikties no nosūtīšanas

Mūsu partneri:


Iespēja sadalīt peļņu dividendēs pēc gada pārskata nodošanas


02.08.2010

Jautājums

 

Vai dibinātāju sapulce var sadalīt nesadalīto peļņu dividendēs pārskata gada laikā pēc gada pārskata nodošanas?

Dibinātāju sapulce 2009.gada peļņu sadalīja dividendēs 2010.gada augustā. Tas saistīts ar to, ka firmai trūkst naudas līdzekļi 10% nodokļa nomaksai par aprēķinātajām dividendēm.

Vai firmai bija šādas tiesības, vai dividendes var aprēķināt tikai līdz gada pārskata nodošanai?


Atbilde

 

Saskaņā ar Komerclikuma 161.pantu, dividenžu apmēru nosaka ar dibinātāju sapulces lēmumu, un tas atkarīgs no uzņēmuma nesadalītās peļņas.

Ir aizliegts aprēķināt un izmaksāt dividendes, ja pēc gada pārskata rezultātiem sabiedrības pašu kapitāls ir mazāks par statūtu kapitālu.

Dividendes tiek aprēķinātas vienu reizi gadā. Dividendes tiek izmaksātas vienīgi naudā, pamatojoties uz lēmumu par peļņas sadalīšanu.

Dividendes, kas nav tikušas pieprasītas 10 gadu laikā, pāriet sabiedrības īpašumā.

 

„Gada pārskatu likumā” noteikts, ka dalībnieku vai akcionāru sapulcē tiek apstiprināts kapitāla sabiedrības gada pārskats pēc revidenta slēdziena, un tiek pieņemts lēmums par peļņas sadali un dividenžu apstiprināšanu.

 

Vadības ziņojums par sabiedrības peļņas izlietojumu vai tās zaudējumu segšanu tiek pievienots gada pārskatam („Gada pārskatu likuma” 55.pants).

 

Sabiedrības, uz kurām attiecas „Gada pārskatu likuma” 54.panta noteikumi, vadības ziņojumu var neiesniegt. Šajā gadījumā tiek pievienots apstiprināts izraksts no akcionāru vai sabiedrības dalībnieku sapulces protokola ar lēmumu par peļņas sadali vai zaudējumu segšanu („Gada pārskatu likuma” 66.pants).

 

Tātad, vienu reizi gadā pēc gada pārskata apstiprināšanas nepieciešams dibinātāju sapulcē sadalīt peļņu un pievienot šo ziņojumu gada pārskatam.

Ja peļņas sadale notiks dibinātāju sapulcē pēc gada pārskata nodošanas (attiecīgi vēlāk arī budžetā tiks pārskaitīts nodoklis no dividendēm) un to pamanīs nodokļu administrācija, tad firmai, iespējams, vajadzēs samaksāt administratīvo sodu par „Gada pārskatu likuma” neievērošanu.


Atstāt savu komentāru

Marta7 13.08.2010 10:33

А если к годовому отчету приложить доклад руководства о том, что прибыль остается в распоряжении предприятия с намерением в дальнейшем распределить ее на дивиденды?

Atstāt savu komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējieties ar savu lietotāju vai reģistrējieties!
Par portālu Portāla noteikumi Sazinies ar mums Paziņot par kļūdu Reklāma Rekvizīti Video  

Tālrunis: 28331590     E-pasts: info@d-k.lv   www.d-k.lv

Copyright © 2009 — 2022 Latvikon

SIA "LATVIKON" Ģertrūdes iela 63, Rīga, LV-1011 LV40003167602